Οι δανειστές φεύγουν, οι εκκρεμότητες μένουν

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ούτε η τηλεδιάσκεψη που είχαν μέσα από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στάθηκε ικανή να γεφυρώσει το χάσμα Αθήνας- πιστωτών.

«Κουνώντας» τα χαρτιά με τα στοιχεία που αποτύπωναν την υστέρηση εσόδων και τις «μαύρες» τρύπες σε ασφαλιστικά ταμεία, η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά να διασφαλίσει έσοδα και δαπάνες. Συγκεκριμένα:

- Απολύσεις Απέρριψαν κατηγορηματικά τις εισηγήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

να συμπληρωθεί ο αριθμός των υπό αναχώρηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων με τους επίορκους, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Δεν ξεπερνούν καλά – καλά τους 900 οι υπάλληλοι των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, οπότε και δεν δέχθηκαν τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για περίπου 7.000 επίορκους. Η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν τηρεί τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και επιχειρεί με τεχνάσματα να αγοράσει χρόνο.

- Χαράτσι ακινήτων. Οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική τους θέση για είσπραξη μέσω της ΔΕΗ του τέλους ακινήτων και το 2013. Θεωρούν ότι είναι και ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μαζευτούν τα 3,2 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ο μηχανισμός είσπραξης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που είχαν προγραμματίσει για φέτος.

Ανατροπή είχαμε κατά την διάρκεια της σύσκεψης και στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Για να συμφωνήσουν οι πιστωτές μας θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα με απολύσεις και «χαράτσι».

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η τρόικα παραμένει επιφυλακτική. Ωστόσο, υπάρχει σημείο σύγκλισης στο εισοδηματικό όριο των 25.000 ευρώ, την 4ετή περίοδο χάριτος και το κυμαινόμενο επιτόκιο 1,5%. Η τρόικα ζητάει την επανεξέταση του δανείου σε ετήσια βάση, το ύψος του ανεξόφλητου υπόλοιπου του δανείου να μην ξεπερνάει το πενταπλάσιο του εισοδηματικού κριτηρίου ένταξης στη ρύθμιση δηλαδή μέχρι 125.000 ευρώ, προστασία πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία χαμηλότερη των 180.000 ευρώ και συνολικής περιουσίας κάτω των 300.000 ευρώ. Και η συνολική ρύθμιση να επανεξετάζεται κάθε εξάμηνο από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η τρόικα αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα ή αύριο έχοντας πριν, εκδώσει ένα θετικό ενημερωτικό σημείωμα, που θα κινείται στο πνεύμα των δηλώσεων του Γ. Στουρνάρα, με μια μικρή αναφορά στα «αγκάθια» για την εκταμίευση της δόσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα