Οι έμποροι ανοίγουν τα μαγαζιά τη Κυριακή, οι υπάλληλοι απεργούν

11:58 3/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις που εκφράζονται και στο χώρο των εμπόρων, με τους εμπορικούς συλλόγους να μην έχουν την ίδια άποψη, καθώς αρκετοί επιλέγουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας συγκαταλέγεται στους συλλόγους που συμφωνούν με το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων.

Στον αντίποδα οι έμποροι, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι της Καλογρέζας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Συνάδελφοι μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι Καλογρέζας και Νέας Ιωνίας, οι εκτιμήσεις από τις μέχρι

τώρα ανοικτές Κυριακές επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μέτρου. Η πλειοψηφία των συναδέλφων δηλώνει πως τα αποτελέσματα «ανάκαμψης» του τζίρου τους ήταν πενιχρά, γεγονός που καταρρίπτει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αλλά και των πιο ευκολόπιστων συναδέλφων. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για τις πολυεθνικές του εμπορίου και τα πολυκαταστήματα. Όχι γιατί αυξήθηκε εντυπωσιακά ο τζίρος τους, αλλά γιατί κατανοούν πως η παγίωση του μέτρου οδηγεί στην εξαθλίωση τους μικρούς καταστηματάρχες και κατά συνέπεια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική, ολοκληρωτική κυριαρχία τους στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου να προσελκύσουν με προσφορές τους καταναλωτές της Κυριακής. Αποκαλύπτονται και οι τραπεζίτες, που ενώ έχουν καταδικάσει τους μικρούς εμπόρους σε ασφυξία ρευστότητας, την ίδια στιγμή προσφέρουν bonus μέσω των πιστωτικών καρτών, αποκλειστικά για τις Κυριακάτικες αγορές σε πολυκαταστήματα και πολυεθνικές!!».

Από την πλευρά της η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας, τονίζει μεταξύ άλλων: «Η ΟΙΥΕ, με απόφαση της Διοίκησής της, προκηρύσσει 24ωρη Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου, την Κυριακή 4 Μάη 2014. Πριν από μόλις τρεις (3) εβδομάδες, την Κυριακή των Βαΐων (13/4), τα μαγαζιά άνοιξαν. Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που αναγκάστηκαν να εργαστούν ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για την Κυριακάτικη εργασία τους ή τουλάχιστον να πάρουν το ρεπό που τους οφείλουν οι εργοδότες!

Τα καταστήματα, με ελάχιστες περιπτώσεις, δεν δούλεψαν. Οι καταναλωτές έκαναν βόλτα και όχι ψώνια . Οι μικρές επιχειρήσεις εξουθενωμένες, προσπαθούν να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό των ισχυρών, των Μεγάλων ξένων αλυσίδων, των τεράστιων εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών, ανοίγοντας τις Κυριακές με δυσβάσταχτο κόστος λειτουργίας.

Κι όμως, ο «θαυματουργός» νόμος Χατζηδάκη με τις 52 Κυριακές συνεχίζει να καταστρέφει τους εργαζόμενους και το εμπόριο, σε όφελος των λίγων και των μεγάλων». Η ΟΙΥΕ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στο εμπορικό κέντρο «THE MALL ATHENS», στο σταθμό της Νερατζιώτισσας».

Στην πανελλαδική απεργία και στις κινητοποιήσεις την Κυριακή 4 Μαΐου καλεί το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα "απελευθερωμένα" ωράρια». Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 1.30 μμ, στον πεζόδρομο της Κοραή.

Keywords
Τυχαία Θέματα