«Οι επισκέπτες του ιμάμη αλ-Ριντά» απήγαγαν τους Τούρκους πιλότους

15:52 9/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα απελευθερώσει τους δύο Τούρκους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση εννέα σιιτών λιβανέζων προσκυνητών που απήχθησαν το Μάιο του 2012 στη Συρία. Οι οικογένειες των απαχθέντων Λιβανέζων ζητούν έκτοτε από την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους σύρους αντάρτες για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της τουρκικής

διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

«Ο Μικάτι και ο Μπέρι εξέφρασαν τη λύπη τους για το επεισόδιο αυτό και δήλωσαν ότι θα αναλάβουν κάθε είδους διάβημα για την απελευθέρωση των πιλότων», προσθέτει το υπουργείο.

Ο Μικάτι δήλωσε από την πλευρά του πως «στη διάρκεια της συνομιλίας μου με τον κ. Νταβούτογλου, καταδίκασα αυτή την πράξη και του είπα πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουμε τους απαγωγείς και για να τους απελευθερώσουμε».

Στην Τουρκία ανακοινώθηκε πως οι δύο απαχθέντες είναι ο πιλότος Μουράτ Ακπινάρ και ο συγκυβερνήτης του Μουράτ Αγκτσά.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία προέτρεψε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

«Εν όψει της παρούσας κατάστασης, θα συνιστούσαμε στους συμπατριώτες μας να αποφεύγουν, εκτός αν υπάρχουν ζωτικής σημασίας λόγοι, κάθε ταξίδι στον Λίβανο», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

«Προτείνουμε στους συμπατριώτες μας που ακόμη βρίσκονται στον Λίβανο να επιστρέψουν στην Τουρκία, ή εάν πρέπει να μείνουν να λάβουν όλα τα μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Άγκυρα αναμένει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να «λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των Τούρκων υπηκόων που βρίσκονται στον Λίβανο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα