Οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη στις Βρυξέλλες

Το ερευνητικό κέντρο αποκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, «νέο ασθενή της Ευρώπης», καθώς η υποστήριξη των πολιτών στις Βρυξ’ελλες έπεσε κάτω από το 50% και διαμορφώθηκε σε 45%, όταν πέρυσι ήταν 60%.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώθηκε στη Γαλλία, κατά 19 μονάδες στο 41%. Στη Γερμανία το ποσοστό όσων είναι υπέρ της Ε.Ε. παραμένει υψηλό, στο 60%, υποχωρώντας όμως κατά οκτώ μονάδες.

Στην Ελλάδα η υποστήριξη προς την Ε.Ε. υποχώρησε κατά 4 μονάδες και βρέθηκε

στο 33%.

Η μοναδική χώρα στην οποία το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ σημειώνει άνοδο είναι η Τσεχία (+4 μονάδες στο 38%).

Όσον αφορά στην υποστήριξη των Ευρωπαίων στην ιδέα της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, βρέθηκε ακόμη χαμηλότερα, από 34% πέρυσι σε 28%.

«Η παρατεινόμενη οικονομική κρίση δημιούργησε φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν διχάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη χωρίζοντας τους Γάλλους από τους Γερμανούς και τους Γερμανούς από όλους τους άλλους», σημειώνεται στη έκθεση που συνοδεύει τα ευρήματα της έρευνας.

«Οι χώρες του Νότου, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα απομακρύνονται όλο και περισσότερο εξαιτίας της απογοήτευσής τους απέναντι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και σε αυτό που θεωρούν αδικία του οικονομικού συστήματος», σημειώνει το Pew.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο σε δείγμα 7.646 Ευρωπαίων από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Τσεχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα