Οι Ιάπωνες τρυπούν τον φλοιό της γης

Η ομάδα των επιστημόνων ξεκίνησε σήμερα τη νέα της αποστολή που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 4 μήνες. Στόχος, να τρυπήσουν τον γήινο φλοιό στα ανοικτά της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προσδιορίσουν την προέλευση των σεισμών.

Οι επιστήμονες αυτοί βρίσκονται πάνω στο «Σικγιού» ( «Γη»), ένα πλοίο περίπου 57.000 τόνων εξοπλισμένο μ’ ένα γεωτρύπανο ύψους 121 μέτρων και ικανό να σκάψει ως 7.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Η δουλειά

αυτή θα προετοιμάσει μια νέα αποστολή γεώτρησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά στο ίδιο σημείο και στη διάρκεια της οποίας ελπίζουν να φθάσουν ως τα 5.200 μέτρα, εκεί όπου οι πλάκες τρίβονται η μια στην άλλη.

Οι ερευνητές θα σκάψουν προς το ρήγμα Νανκάι, το ρήγμα της θάλασσας του νότου, όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες. Πρόκειται για το σημείο εκείνο που η πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων γλιστρά κάτω από την ευρασιατική πλάκα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η έντονη γεωλογική δραστηριότητα αυτής της ζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο ή λιγότερο μακροπρόθεσμα έναν εν δυνάμει καταστρεπτικό σεισμό, πολύ πιο ισχυρό από τη δόνηση μεγέθους 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου 2011 που είχε σημειωθεί σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων βορειοανατολικά της περιοχής αυτής και είχε προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε πέρυσι ένα σενάριο καταστροφής, σύμφωνα με το οποίο μεγα-σεισμοί στο επίπεδο του ρήγματος Νανκάι, σε συνδυασμό με ένα τσουνάμι, θα μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερους από 320.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες, επιδιώκοντας να μάθουν λίγο περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν αυτές τις κινήσεις, θέλουν στη διάρκεια της αποστολής αυτής να σκάψουν ως τα 3.600 μέτρα κάτω από το βυθό του ωκεανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα