Οι ίδιοι οι ένστολοι θα «πληρώσουν» τις αυξήσεις που θα λάβουν

16:02 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

του Βαγγέλη Δουράκη

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι το κόστος των όποιων τελεσίδικων αποφάσεων ληφθούν από τα δικαστήρια για τους ένστολους (υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ) θα τις επωμιστούν οι ...ίδιοι οι ένστολοι, ενώ τόνισε ότι στην συμφωνία με την τρόικα περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για ...μειώσεις φόρων!

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στην χρήση του ποσού των 11 δισ. ευρώ που έχει "περισσέψει" από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

τόνισε πως "έχουμε μπροστά μας την άσκηση της ΕΚΤ, εάν περάσει και αυτός ο κάβος και οι τράπεζες χρειάζονται λιγότερα ή τα έχουν πάρει από τον ιδιωτικό τομέα τότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ή για εξόφληση του χρέους ή για κάλυψη του οποίου χρηματοδοτικού κενού από το 2015 και μετά".

Σύμφωνα, με τις πληροφορίες ή όποια σχετική συζήτηση θα γίνει από το τέλος του έτους. Και αυτό γιατί η Αθήνα είναι "καλυμμένη" σε επίπεδο χρηματοδοτικών αναγκών για το επόμενο 12μηνο και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς η έξοδος στις αγορές. «Για αυτό αναβάλλονται και οι αποφάσεις για νέο δάνειο. Για πιο λόγο να βιαστούμε όταν υπάρχει μαξιλάρι εώς και 11 δις που θα καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό»; τόνισε ο αξιωματούχος και επεσήμανε ότι για το δημόσιο η συμφέρουσα λύση είναι η Eurobank να πάρει ποσό 3 δισ. ευρώ εξ' ολοκλήρου από την αγορά.

Όσον αφορά στην έξοδο της χώρας στις αγορές έγινε γνωστό ότι το ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα θα είναι πολύ χαμηλότερο των 4 δισ.

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς αφορούν στα προαπαιτούμενα για τις δυο δόσεις Ιουνίου και Ιουλίου. Μεταξύ αυτών είναι: Ρυθμίσεις για το πλανόδιο εμπόριο, δασικός νόμος, διοικητικό βάρος επιχειρήσεων, επικουρικά δημοσίου, "μικρή" ΔΕΗ, φόροι υπέρ τρίτων, μείωση περιθωρίου κέρδος φαρμακείων κατά 4 μονάδες κλπ.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η Αθήνα διαφωνεί με την άποψη της Κομισιόν ότι είναι 2 δισ. "Είναι πολύ κάτω από το 1 δισ. και είναι ένα θέμα που θα το δούμε όταν μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό του 2015", τόνισε η ίδια πηγή.

Για τις πιθανές αποφάσεις του ΣτΕ που θα ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική προκαλώντας ταυτόχρονα ανάγκη για ισοδύναμα μέτρα, το στέλεχος του υπουργείου επεσήμανε ότι «εάν το ΣτΕ βγάλει μια απόφαση και αυτή τελεσιδικήσει, δεν μπορεί το κόστος να καλυφθεί είτε με αύξηση φόρων είτε με μείωση δαπανών. Θα αντιμετωπιστεί μέσα στην εισοδηματική ομάδα που αφορά. Για παράδειγμα όσον αφορά στους ένστολους, καθυστέρηση προαγωγών. Αυτό έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο".

Όπως αποκάλυψε ο αξιωματούχος στην συμφωνία προβλέπεται πάντως, "ρητώς ότι όσο συνεχίζουμε να είμαστε πάνω από τους στόχους του πλεονάσματος τόσο θα μπορούμε να μειώνουμε το γενικό φορολογικό βάρος".

Για την συζήτηση που έχει να κάνει με την ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε πως "ίσως αρχίσει και στο Eurogroup του Μαΐου, αλλά δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση και δεν θα τελειώσει σε ένα Eurogroup. Είναι πιθανό να καταλήξουμε και πολύ αργότερα απο το Φθινόπωρο".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποστολή της τρόικα, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για τον νέο γύρο διαβουλεύσεων προς το τέλος Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα