Οι μαθητές που γύρισαν από το κρύο

Συγκεκριμένα η υπόσχεση είναι ότι θα δοθούν στοχευμένα χρήματα στα σχολεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και πως στις 4 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εκταμιευθούν τα απαραίτητα χρήματα έτσι ώστε η επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 7 Ιανουαρίου να μην είναι «παγωμένη».

Όμως για να καταλήξουν σε αυτή την απόφαση οι ιθύνοντες χρειάστηκε να περάσουν μήνες και συγκεκριμένα από τον περασμένο

Αύγουστο. Τότε άρχισαν να κατατίθενται στη Βουλή οι πρώτες ερωτήσεις βουλευτών για την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ και των προβλημάτων που αυτή θα δημιουργούσε στην χρηματοδοτική κάλυψη των μετακινήσεων των μαθητών και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Ο βασικός προβληματισμός αρκετών βουλευτών ήταν πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία και πως θα καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης, ιδίως μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης η οποία επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τότε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντούσε ότι τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε ύψος που προσδιορίζεται ρητά από το νόμο για τον Καλλικράτη, ως ποσοστά επί των δυναμικών πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να τελούν σε συνάρτηση με την πορεία εσόδων του Κράτους.

Επίσης ενημέρωνε τη Βουλή ότι η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), γίνεται βάσει πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Ετίθεντο επίσης και οι ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα που δεν άφηναν και πολλά περιθώρια για επιχορηγήσεων.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αρνείτο να προχωρήσει στην ικανοποίηση των πολλών αιτημάτων για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μέσα στο φθινόπωρο απόφαση για την κατανομή της δεύτερης δόσης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων ύψους μόλις 20 εκατομμυρίων ευρώ. Τα σχολεία άρχισαν και το κρύο έκανε την εμφάνισή του ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα κάνοντας μαθητές και δασκάλους να αγανακτούν με την κατάσταση.

Και το υπουργείο Παιδείας απαντούσε στα ερωτήματα των βουλευτών ότι «η χρηματοδότηση των σχολείων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών γίνεται από τις πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και με τη φροντίδα του υπουργείου αυτού μέσω των οικείων Δήμων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα στο αίτημα για εξαίρεση από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο τα σχολεία ο αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα Γιώργος Μαυραγάνη απάντησε ότι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο πετρέλαιο αποσκοπεί στον περιορισμό του λαθρεμπορίου, στον τομέα των πετρελαιοειδών και ότι δεν προβλέπεται διαφοροποιημένος συντελεστής αναλόγως της κατηγορίας των χρηστών. Συνεπώς, με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι δυνατή η επιστροφή του ΕΦΚ στις σχολικές επιτροπές.

Επιστροφή στο υπουργείο Εσωτερικών και ο κ. Στυλιανίδης έστειλε στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή απαντήσεις λέγοντας ότι «γίνεται προσπάθεια για επιπλέον επιχορήγηση των σχολείων των ψυχρών περιοχών για την αντιμετώπιση των δαπανών θέρμανσης». Μάλιστα παραμονές των Χριστουγέννων, οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας προειδοποίησαν ότι θα βάλουν λουκέτο σε 300 σχολεία διότι τα παιδιά κάνουν μάθημα σε ψυκτικούς θαλάμους και δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες θέρμανσης.

Μένει να δούμε εάν όντως εκταμιευθούν τα απαραίτητα χρήματα και τα παιδιά μπορέσουν να κάνουν μάθημα όπως αρμόζει σε Ευρωπαίους μαθητές το έτος 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα