Οι «μονομερείς ενέργειες» διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβαν προχθές την -αρνητική- έκπληξή τους για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στις «απειλές» περί «μονομερούς παύσης πληρωμών». Η συγκεκριμένη φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλειπε εδώ και μήνες από τον επίσημο λόγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας

ήταν σαφής, στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». «Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί αρχικά (σ.σ. να μην δεχθούν πάγωμα τόκων και αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης), τότε κι εμείς θα απαντήσουμε με τον δέοντα τρόπο», επισήμανε στη συνέντευξή του, για να προσθέσει πως «οι μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελούν επιθυμία μας, αλλά αν μας εξωθήσουν σ’ αυτές, δε θα διστάσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας, την ίδια την κυριαρχία της χώρας μας». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύουν τα λεγόμενά του, επισημαίνοντας πως «σε μία διαπραγμάτευση, ρίχνεις όλα τα χαρτιά του στο τραπέζι». «Το να μας εξαναγκάσουν σε μονομερή παύση πληρωμών είναι απίθανο. Ούτε θα ρισκάρουν το “ξήλωμα” της Ευρωζώνης, ούτε θα ρισκάρουν να χάσουν τα 240 δισ. που έχουν δώσει ως τώρα στην Ελλάδα», σημειώνουν στο matrix24.gr οι ίδιες πηγές.

«Μόνο με συναίνεση»

Σε κάθε περίπτωση, σε διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκε χθες ο βουλευτής Χανίων και «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. Ο πανεπιστημιακός και οικονομολόγος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε με έμφαση πως «το χρέος χρειάζεται συμφωνία, μια νέα συμφωνία με τους εταίρους», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο μονομερούς διαγραφής του από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι μονομερώς θα προβεί (σ.σ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς) σε μια τέτοια ενέργεια. Θέλει συμφωνία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Πάντως, ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε με έμφαση και κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ελλάδα από το καθεστώς του Μνημονίου. «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: Η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς του μνημονίου και θα αναζητήσει έναν τρόπο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν τίθεται κάποιο άλλο θέμα προς συζήτηση στην περίπτωση αυτή».

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις»

Την ίδια στιγμή, για τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει για μια νέα συμφωνία, αλλά και για την αλλαγή όλων των δομών του κράτους, μία ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις, ενώ απέρριψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί «δεξιά στροφή». «Όταν λοιπόν υπάρχει η αυταπάτη των εύκολων και ανώδυνων λύσεων, τότε όταν κάποιος λέει πως “δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις” δεν ακούγεται ευχάριστα, και μάλιστα η αποκάλυψη της αυταπάτης ονομάζεται “δεξιά στροφή”. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο λαός πρέπει να τη γνωρίζει», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης.

Τέλος, η πρόταση που έχει εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας για «πάγωμα» εξυπηρέτησης του χρέους επί τριετία, προκειμένου να βρεθούν 25 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση του κράτους, επίσης προκαλεί αντιδράσεις. Άλλωστε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, η εν λόγω πρόταση δεν πέρασε… ποτέ από την «Επιτροπή Προγράμματος», ούτε ανήκει στο οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ και των «οικονομολόγων» του κόμματος. Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια και διαβάζει όλες τις εισηγήσεις που δέχεται από στελέχη του κόμματός του, καθώς γνωρίζει ότι την ερχόμενη Κυριακή, θα δεχθεί στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ βροχή ερωτήσεων για τον «άλλο δρόμο» που ευαγγελίζεται η Κουμουνδούρου…

Keywords
Τυχαία Θέματα