Οι πονοκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ

08:33 6/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο κ. Κοντονής, με ολοσέλιδο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε αιχμές και για την τακτική που ακολουθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας» υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στο άρθρο του, ο βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται την αδυναμία του κόμματός του να κεφαλαιοποιήσει την δυναμική

του σε εκλογές επαγγελματικών ενώσεων όπως το ΤΕΕ και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και σημειώνει πως αν επαναληφθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ίδιο φαινόμενο, τότε «θα αποδειχθεί με τραγικό τρόπο ότι οι καθυστερήσεις και η ουσιαστική ανυπαρξία οικοδόμησης πολιτικών συμμαχιών (κι όχι ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ) με κινήσεις και πρόσωπα από τον σοσιαλιστικό χώρο, όχι μόνο ναρκοθετούν την κυβερνητική προοπτική της Αριστεράς, αλλά το βασικό είναι ότι μπορούν να αναβιώσουν τη στρατηγική επαναδημιουργίας της Κεντροαριστεράς».

Ο Σταύρος Κοντονής, μάλιστα, υπογράμμισε με έμφαση πως «το πρόβλημα δεν είναι αμελητέο και οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό, για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον», ενώ αφήνοντας αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόνισε πως «δίνουμε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικοδόμηση πολιτικών συμμαχιών λειτουργεί ως κήνσορας «αριστεροφροσύνης» και «αντιμνημονιακής συνέπειας και καθαρότητας»».

«Οδηγούμαστε σε απομόνωση»

Ο βουλευτής Ζακύνθου, μάλιστα, απευθύνει προειδοποίηση προς την ηγεσία του κόμματός του, γράφοντας: «Οδηγούμαστε στην πολιτική απομόνωσης ελλείψει πολιτικής συμμαχιών, τελικά ελλείψει υπαρκτών συμμάχων. Χωρίς αυτές τις πολιτικές – προγραμματικές συμμαχίες δεν μπορεί να διευρυνθεί το πεδίο της πολιτικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ και της αποτελεσματικότητας των πολιτικών του στον παράγοντα πολιτικό χρόνο, ο οποίος παράγει πολιτικά γεγονότα την τελευταία πενταετία που είναι αδύνατο να αντιστοιχηθούν με τις παραδοσιακές πολιτικές οργάνωσης και ανάπτυξης ενός κόμματος της Αριστεράς». Μάλιστα, στην παρέμβαση του Σταύρου Κοντονή προκαλεί αίσθηση η αναφορά του βουλευτή στον «μεσαίο χώρο» -έννοια που είχε εγκαταλειφθεί μετά την παρέλευση της πολιτικής κυριαρχίας του Κώστα Καραμανλή και της λεγόμενης «στρατηγικής Λούλη».

Ο φόβος του β” γύρου

Η παραπάνω προβληματική που διατύπωσε ο κ. Κοντονής απηχεί πλήρως τους… πονοκεφάλους που ταλαιπωρούν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε πως επιθυμεί την εμβάθυνση της πολιτικής συμμαχιών, αφού δεν δίστασε να προκαλέσει εσωκομματική σύγκρουση για να παράσχει κάλυψη στην υποψηφιότητα Βουδούρη στην Πελοπόννησο. Ωστόσο, ακόμη και συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πως… «ένας Βουδούρης δεν φέρνει την Άνοιξη» και προϊδεάζουν για νέες κινήσεις στο επίπεδο των συμμαχιών. Εξάλλου, το φάντασμα του β” γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές πλανάται ήδη πάνω από την Κουμουνδούρου, καθώς στελέχη του κόμματος παραδέχονται πως όσοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο σε δήμους και περιφέρειες, θα έχουν πρόβλημα στην προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλους υποψηφίους και, άρα, θα κινδυνεύουν να χάσουν την τελική εκλογή της 25ης Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα