Οι θέσεις του Ποταμιού για Ευρώπη και εξωτερική πολιτική

Και σε αυτές πάντως, και παρά το γεγονός ότι κάνει απολύτως σαφές ότι … «ανήκομεν εις την Ευρώπη», δεν ξεκαθαρίζει σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί, εφόσον καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτές. Γίνεται απλά λόγος για τους ανθρώπους που θα γίνουν μέρος της ομάδας που σχεδιάζει τη νέα Ευρώπη, προσθέτοντας «αξία στις ευρωπαϊκές διεργασίες».

Πιο αναλυτικά, το «Ποτάμι» απορρίπτει κάθε συζήτηση για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αφού αυτή «δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα

πολλαπλασίαζε την ύφεση και θα εκτόξευε τραγικά τις ανισότητες» καθώς και τις σκέψεις περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητά την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να μεταβιβασθούν σταδιακά εξουσίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «μέσα από μια νέα συνθήκη».

Στις θέσεις του, το «Ποτάμι» προτείνει για την Ελλάδα να Παράλληλα «τοποθετηθεί υπέρ του ουσιαστικού ελέγχου του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε από ειδικό Κοινοβουλευτικό Σώμα της ευρωζώνης, που θα αποτελείται από βουλευτές εθνικών Κοινοβουλίων».

Στα κύρια θέματα εξωτερικής πολιτικής, που ταλανίζουν επί πολλά έτη την χώρα, ξεχωρίζουν οι θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό. Επ’ αυτού το «Ποτάμι», δηλώνει τη στήριξή του στη διαπραγματευτική προσπάθεια των ηγετών της Κύπρου. Υποστηρίζει πάντως ότι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των κατοίκων της. Δηλώνει δε, αντίθετο σε οποιουδήποτε είδους ‘διευθέτηση’ θα επιχειρούσαν να υπαγορεύσουν τρίτα κράτη ή οργανισμοί.

Όσον αφορά στο Σκοπιανό, τάσσεται υπέρ «μιας σύνθετης ονομασίας που να διακρίνει σαφώς τη γειτονική χώρα από την ελληνική Μακεδονία». Τονίζει πάντως ότι η Ελλάδα οφείλει να επιδιώξει λύσεις «χωρίς μαξιμαλισμούς», καθώς η στασιμότητα δεν έχει εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας.

Δείτε εδώ την ανάρτηση και ολόκληρο το κείμενο των θέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα