«Οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα όπως στο παρελθόν Ι.Χ»

16:12 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Λίγη ώρα αργότερα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γκόρτσος έτεινε χείρα βοηθείας προς τον κ. Σκορδά λέγοντας για τους πλειστηριασμούς. «Αφού η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπω το λόγο να το ξανανοίξει η Ένωση. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό». Είπε και κάτι ακόμα καθησυχαστικό: «Οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν

ακίνητα όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα».

Την ίδια ώρα όμως αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τη διαδικασία έκδοσης προσωρινών διαταγών για τους δανειολήπτες που καταφεύγουν στα δικαστήρια, όπως προκύπτει όχι μόνο από την τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά και από το υπόμνημα της Ένωσης Τραπεζών. Από το υπόμνημα προκύπτει ότι η Ένωση Τραπεζών επιδιώκει την αντικατάσταση της προσωρινής διαταγής από προληπτικά μέτρα. Αλλά και στην κοινοβουλευτική επιτροπή που είχε κληθεί ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Χρήστος Γκόρτσος προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις της ΕΕΤ στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι εξαιρετικά πρόχειρη και έωλη και πρέπει να εξαλειφθεί με δεδομένο ότι καθυστερεί κάθε φορά να οριστεί δικάσιμος.

Είπε πιο συγκεκριμένα ότι η διαδικασία έκδοσης προσωρινών διαταγών για υποθέσεις δανείων είναι μια διαδικασία που πρέπει να εξαλειφθεί διότι αφενός πολλές φορές προκαταλαμβάνουν την οριστική δικαστική απόφαση και αφετέρου ορίζεται δικάσιμος πολλά χρόνια μετά, ακόμη και μέχρι το 2023. « Ένα άλλο θέμα για το οποίο θα μπορούσα να μιλήσω πολύ, αφορά τη διάταξη του νομοσχεδίου που λέει ότι η δικάσιμος προσδιορίζεται μέσα σε έξι μήνες. Αυτό το 6μηνο δεν υφίσταται εν τοις πράγμασι.

Πιθανόν γνωρίζετε ότι αυτό το 6μηνο δεν υπάρχει, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από τα Ειρηνοδικεία. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα ειρηνοδικεία στην Αττική. Στην Καλλιθέα και το Ίλιον ορίζεται δικάσιμος το 2022. στη Ν. Ιωνία η δικάσιμος πάει για το 2023. Ο νόμος μιλάει για την έκδοση προσωρινής διαταγής. Εμείς θα θέλαμε αυτή η διάταξη να καταργηθεί. Αυτή η διάταξη είναι μια διαδικασία δικαστική η οποία είναι εξαιρετικά πρόχειρη και εξαιρετικά έωλη. Επομένως κατά τον τρόπο αυτό υπάρχει δυνατότητα με την πρόχειρη αυτή διαδικασία, να προκαταληφθεί η τελική απόφαση από μια διαδικασία η οποία βρίσκεται στα όρια αυτού που θέλαμε να μελετούμε κατά την εκδίκαση μιας υποθέσεως. Άρα θα θέλαμε να δούμε αυτή την προσωρινή διαταγή να εξαλειφθεί», δήλωσε ο κ. Γκόρτσος.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤ τάχθηκε υπέρ της αύξησης της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από το 10%, που προβλέπει το νομοσχέδιο, στο 20% ή και το 25%.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επικαλέστηκε στην επιτροπή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Ιούνιο του 2012 τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο και τα καθυστερούμενα στεγαστικά ανέρχονταν σε ποσοστό 20%, ενήμερα, δηλαδή ήταν τα στεγαστικά σε ποσοστό 80%. Τον Ιούνιο του 2012 τα στεγαστικά ενυπόθηκα για τα οποία οι τράπεζες έχουν κάνει ρυθμίσεις ήταν ύψους 12,38 δις ευρώ και το ποσό αυτό αφορά ρυθμίσεις 222.384 στεγαστικά δάνεια. Μεγάλος είναι ο ρυθμός αύξησης των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων καθώς ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια ο μέσος όρος ήταν το 2009 στο 7,5% και ο μέσος όρος στο σύνολο ήταν στο 7,7% αλλά σήμερα ο μέσος όρος είναι στο 24,5%. Τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση ήταν 7,4% το 2009 και έφτασαν στο 21% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι ενδιαφέρον εξάλλου το στοιχείο που έδωσε στην επιτροπή σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤ υπάρχει μειωμένη ζήτηση δανειακών κεφαλαίων. Όσοι προσέρχονται στις τράπεζες ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και όχι επενδυτικά κεφάλαια.

Όμως ο κ. Γκόρτσος επεφύλασσε ένα ακόμη «δώρο» για την κυβέρνηση. Σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα των δανείων σε ποσοστό 30%, είπε πως αν υιοθετούνταν η πρόταση αυτή, θα δημιουργούνταν επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις. «Αν πηγαίναμε στη λύση που προτείνετε με κούρεμα δανείων θα χρειαζόμασταν ποσά ίσως και 20 δις ευρώ», απευθύνθηκε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα