Όλα απ’ την αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Tου Γιώργου Μελιγγώνη

Το συγκεκριμένο αίτημα διατύπωσε ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας», Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της τάσης, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εσωκομματική μειοψηφία ζήτησε, επίσης, να δει ο ΣΥΡΙΖΑ

όλα τα θέματα στο ιδρυτικό Συνέδριο του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένου του αν η λύση για την Ελλάδα είναι εντός ή εκτός ευρώ, από μηδενική βάση, χωρίς «τετελεσμένα» και, κυρίως, χωρίς το «κεκτημένο» της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι στις θέσεις που επικύρωσε η πανελλαδική συνδιάσκεψη του περασμένου Δεκεμβρίου, η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στη φράση «λύση εντός ευρώ, αλλά εκτός τρόικας, με κατάργηση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης».
Η εισήγηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ετέθη σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη λογική «λύση εντός Ευρωζώνης, αλλά εκτός τρόικας». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε, ως συμβιβαστική πρόταση, να αφαιρεθούν από την εισήγηση που θα τεθεί στο Συνέδριο όλα τα ζητήματα συγκυρίας και να μείνουν μόνο οι θέσεις στρατηγικής του κόμματος.

Κρίσιμη συνεδρίαση

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 13 και 14 Απριλίου, αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς εκεί θα ξετυλιχθούν όλες οι εσωκομματικές απόψεις, στο δρόμο προς το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος, στα τέλη Ιουνίου. Τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», που πλέον αισθάνονται ότι οι εξελίξεις με το κυπριακό ναυάγιο έχουν επιβεβαιώσει τις θέσεις τους υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, αναμένεται να θέσουν με ένταση την ανάγκη επανεξέτασης της κεντρικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στο συνέδριο, όπου αναμένεται να διεξαχθεί ένα έντονο εσωκομματικό μπρα ντε φερ, περί το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα