ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ

Φάκελος εκλογικής πλοήγησης για πολίτες. Το matrix24.gr παρουσιάζει απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν στο ποιοι και πως ψηφίζουμε στις 6η Μαΐου. Όχι, το τι θα ψηφίσετε δεν το απαντάμε.

Ποιοι ψηφίζουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου;

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά.  Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν

συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ως ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται οι πολίτες που έχουν γεννηθεί πριν από το 1994. Συνολικά καλούνται να ψηφίσουν σ’ αυτές τις εκλογές 9.850.802 πολίτες. Οι νέοι εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται 359.959. Από αυτούς οι 110.530 ψηφίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους γενικά σε εκλογική διαδικασία.

Πέραν των τυπικών ζητημάτων ένα πολίτης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και να μην έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Το δικαίωμα του εκλέγειν το στερούνται όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε “πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση” και όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα.

Πού θα ψηφίζουν;

Οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση των ετεροδημοτών η διαδικασία διαφοροποιείται.  Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν σε αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, μέσω ειδικών ανακοινώσεων που θα κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Για τους ετεροδημότες οι ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων έχει γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Άρα όσοι είχαν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά από τη 1η Μαρτίου, δεν έχουν καταχωρηθεί ως ετεροδημότες και θα πρέπει να μετακινηθούν στην εκλογική περιφέρεια που κατάγονται. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) και στην ειδική υποενότητα με την ένδειξη «μάθε πού ψηφίζεις».

Είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος;

Αν η σχετική ερώτηση, περί υποχρεωτικότητας ή μη της ψήφου,  διατυπωθεί σε ένα αρμόδιο κρατικό λειτουργό η απάντηση είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη. “Ναι είναι υποχρεωτική” και μάλιστα  η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος επισείει ποινικές κυρώσεις. Ωστόσο από τη στιγμή που καταργήθηκε, (εδώ και χρόνια), η προϋπόθεση επίδειξης αποδεικτικού στοιχείου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, για την έκδοση διαβατηρίου, η σχετική «υποχρέωση» ατύπως είναι ανενεργή. Ουδείς εδώ και δεκαετίες δεν έχει τιμωρηθεί λόγω της άρνησης του να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ωστόσο η αποχή σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα