Όλι Ρεν: Παραμένει σε δύσκολη θέση η Ελλάδα

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν επεσήμανε ότι «η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες όσον αφορά στον δραματικά υψηλό αριθμό ανέργων στη χώρα»». Επεσήμανε όμως ότι «διαπιστώνονται ενθαρρυντικά σημάδια σταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία» και εκτίμησε ότι «αναμένουμε επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014» και πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται στην απορρόφηση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. από την Ελλάδα,

μια απαραίτητη πηγή επενδύσεων αυτή τη στιγμή».

Στην έκθεση της Task Force που αφορά την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2013, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο στην αυξημένη απορρόφηση από την Ελλάδα χρηματοδοτήσεων προερχόμενων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Συνοχής.

«Από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., το 67,5% είχε εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το 49% στα τέλη του 2012. Από τον Δεκέμβριο του 2011, η Ελλάδα ανήλθε στην 6η θέση στον πίνακα της ΕΕ για την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων, από την 18η, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια πολυπόθητη “ένεση” ρευστότητας στην οικονομία», σημειώνεται.

Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά και την είσπραξη φόρων, η task force παρατηρεί «αύξηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης ενώ ο αριθμός των ελέγχων σημαντικών φορολογούμενων υπερδιπλασιάστηκε κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2012 (164 έναντι 66)».

Keywords
Τυχαία Θέματα