Οργανώσεις και ευρωβουλευτές λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Oι εκπρόσωποι ομάδας 130 οργανώσεων πολιτών και εργατικών συνδικάτων από 18 χώρες , από κοινού με 50 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλαν επιστολές προς τους υποψήφιους αγοραστές της Εταιρείας ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), με τις οποίες τούς ζητούν να αποσύρουν τις προσφορές τους.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες «θα αμαυρώσουν τη φήμη τους και θα αυξήσουν

το επιχειρηματικό ρίσκο τους», εξαιτίας παρατεταμένων και έντονων αντιδράσεων από πλευράς των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, επιστολές εστάλησαν στη γαλλική πολυεθνική Suez Environment, στις ελληνικές συμπράξεις ΑΚΤΩΡ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ και στους ισραηλινούς ομίλους Mekorot και Αrison Ιnvestment.

Όπως υποστηρίζουν, η ΕΥΑΘ βγήκε προς πώληση από την ελληνική κυβέρνηση, ενάντια στη θέληση των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, προσθέτουν, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι και οι δήμοι, εναντιώνονται στην πώληση του νερού και έχουν ξεκινήσει πολλές εκστρατείες για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του.

«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού συνήθως εκτόξευσε τις τιμές του και σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε την ποιότητά του. Αν και η τάση στην Ευρώπη είναι πλέον η επανακρατικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης, μας εξαναγκάζουν να κάνουμε το αντίθετο», επισήμανε η Μαρία Κανελλοπούλου, συντονίστρια της δράσης “Save Greek Water”.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, τέλος, που είχε αναλάβει την προώθηση της όλης πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστοποίησε ότι την επιστολή συνυπέγραψαν 50 ευρωβουλευτές, από τους Συντηρητικούς, το Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους , τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά.

«Οι εταιρίες θα πρέπει να επιδιώκουν την κερδοφορία τους μέσα από το εμπόριο ιδιωτικών αγαθών, όχι ελέγχοντας την αγορά δημοσίων αγαθών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει σαφή προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση, ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού ούτε είναι ευπρόσδεκτη, ούτε θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα