Όταν ο Ρουπακιώτης έκρινε παράνομη την επιστράτευση

Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση απεργών «δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα τήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας». Ποιος το λέει αυτό; Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2006 στην «Αυγή», με αφορμή -τότε- την απεργία των ναυτεργατών.

Με την ιδιότητα του νομικού ανέφερε ότι η σχετική νομοθεσία ορίζει ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια

κατάσταση, που προκαλείται από \φυσικά\ ή άλλα \γεγονότα τεχνολογικά\ ή \πολεμικά\ και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή την απειλή δημιουργίας εκτεταμένων απωλειών – ζημιών και καταστροφών σε έμψυχο ή άψυχο δυναμικό της χώρας ή την παρακώλυση και διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας» και υπογράμμισε:

«Και μόνη η ανάγνωση του άρθρου [ αυτού πείθει ότι δεν προβλέπεται η απεργία ως αιτία διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογεί τη λήψη της απόφασης αυτής».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας, τονίζοντας πως «και αν υποτεθεί ότι υπήρχε διάταξη νόμου που προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής αναγκαστικής εργασίας, από την ισχύ του Συντάγματος 1975 για την πρόσθετη αυτή αιτία είναι ανίσχυρη και έτσι απαγορεύεται αυτή με οποιαδήποτε μορφή».

Keywords
Τυχαία Θέματα