«Ούτε κουβέντα» μεταξύ Τσίπρα-Βερολίνου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ως γνωστόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε ζήτησε συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά ούτε δέχθηκε αντίστοιχο αίτημα από το γραφείο του κ. Σόιμπλε. Κάπως έτσι, την ώρα που ο συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ένα βήμα πιο κάτω, στο Προεδρικό

Μέγαρο, συναντούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και έθετε εκ νέου θέμα γερμανικών επανορθώσεων.

Όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε χθες να δείξει με ανάγλυφο τρόπο την ψυχρότητα που χαρακτηρίζει τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που επιβεβαιώνει και τις πληροφορίες ότι η πρώτη συνάντησή τους,που είχε γίνει προ μηνών στο Βερολίνο, δεν είχε πάει καθόλου καλά.

«Κάποιος αρχηγός…»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή της Bild πως σχολιάζει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε, την ημέρα της επίσκεψής του, να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και να θέσει θέμα γερμανικών επανορθώσεων. Και η απάντηση του κ. Σόιμπλε ήταν απολύτως απαξιωτική και ενδεικτική των συναισθημάτων που τρέφει το Βερολίνο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Άκουσα ότι κάποιος από την αντιπολίτευση συναντήθηκε με τον κ. Παπούλια. Μου είπαν για την ακρίβεια ότι ο αρχηγός μιας ομάδας αντιπολιτευόμενων βουλευτών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας ακόμη και την ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ρώτησα ποιο ήταν το θέμα της συνάντησης», συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι δεν συνηθίζει να σχολιάζει τις επαφές των αρχηγών κρατών.

Διπλό «μίσος»

Στην Κουμουνδούρου δεν εξοργίστηκαν από το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε δεν πήρε πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ήταν, λίγο πολύ, αναμενόμενο. Ωστόσο, εκνευρίστηκαν με την απαξιωτική αναφορά του γερμανού υπουργού Οικονομικών στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολίαζαν δηκτικά πως «όταν έρθει η ώρα, θέλει δεν θέλει με τον Τσίπρα θα μιλάει». Παράλληλα, η απάντηση Σόιμπλε στην σχετική ερώτηση δείχνει και κάτι άλλο: πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει στο στόχαστρό του μόνο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -πιθανώς διότι ο τελευταίος θέτει συνεχώς το ίδιο θέμα με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα «χρωστούμενα» της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα