Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση

21:21 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

«Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και είναι μείζονος πρωταρχικής σημασίας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Απριλίου», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας παράλληλα ότι τα 50 εκ. ευρώ είναι υπεραρκετά για την κάλυψή του. Η εξυγίανση μέσω συγχωνεύσεων διασφαλίζει τόσο τις καταθέσεις όσο και τις θέσεις εργασίας, επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Π.

Καμμένος: Kάποιοι σήμερα έβγαλαν λεφτά στο ΧΑΑ

Στο προσωπικό πεδίο κινήθηκε η επίθεση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου απόψε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης του κόμματος του για τη «διάλυση» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε το υπουργό Οικονομικών ότι έχει την ευθύνη για τη χειραγώγηση που συντελέστηκε σήμερα στο ΧΑΑ.

«Κάποιοι σήμερα αγόρασαν στο limit down και πούλησαν στο limit up. Αν αυτή δεν είναι χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, τότε τι είναι χειραγώγηση; Να ξεκινά η μετοχή με το -30 και να κλείνει με το +30.

Τέτοιες διακυμάνσεις δεν δίνουν σιγουριά στο λαό. Και τις δημιουργήσατε εσείς με τις δηλώσεις σας. Κάποιοι κερδίζουν περιουσίες και είναι αυτοί που έχουν εσωτερική πληροφόρηση», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις.

«Κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν»

«Τι έφταιξε στη συνολική προετοιμασία και στους χειρισμούς των διαπραγματεύσεων; Φταίει το γεγονός ότι η ΕΤΕ δεν μπόρεσε να βρει το 1 δισ. ευρώ για να καλύψει το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου; Γιατί δεν μπόρεσαν μαζί με τη Eurobank να έχουν βρει το 1,6 δις;», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη απόψε στη Βουλή και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά, θέλει να διασφαλίσει και την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank. Επισήμανε όμως ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι μετά από ένα διάστημα οι τράπεζες θα πουληθούν στους ιδιώτες, και συνεπώς, όπως τόνισε «υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν».

«Τα δύο συνεταιράκια» καταγγέλλει ο Λαφαζάνης

«Στουρνάρας και Προβόπουλος, τα δύο συνεταιράκια έστειλαν την Κύπρο στον Καιάδα και τώρα δίνουν τη χαριστική βολή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας», κατήγγειλε πριν από λίγο στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης που κατηγόρησε τον Ι. Στουρνάρα ότι δουλεύει για ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε εθνικό έγκλημα τη διάλυση της ΑΤΕ την οποία η κυβέρνηση την έκλεισε σε μια νύχτα και στη συνέχεια την παραχώρησε στην Πειραιώς με προίκα 7,5 δις ευρώ. Αντίστοιχου ύφους ήταν η κριτική του και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κάνοντας λόγο για έγκλημα.

Για τους ιδιώτες τραπεζίτες αναρωτιέται ο Μάκης Βορίδης

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί οι ιδιώτες τραπεζίτες δεν έπρεπε να βάλουν 10% πριν από τη συγχώνευση ΕΘΝΙΚΗΣ-EUROBANK.

«Αν οι ιδιώτες μέτοχοι, οι τραπεζίτες δεν θέλουν να βάλουν αυτό το 10%, ε, τότε με συγχωρείτε ο λαός έχει βάλει χρήματα αρκετά για τις τράπεζες. Ας βάλουν κάποια χρήματα εν πάση περιπτώσει για να έχουν και δικαίωμα λόγου», είπε ο κ. Βορίδης.

«Κατηγορούμε την κυβέρνηση που δεν βάζουν τα χρήματά τους οι ιδιώτες; Αυτοί που μιλάνε για αποτυχία τι μας λένε; Ό,τι δεν πρέπει να βάλουν χρήματα και οι ιδιώτες;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και επισήμανε ότι παρά την προσπάθεια κάποιων η Ελλάδα δεν υπέστη τη ζημία που υπέστη η Κύπρος. Ο κ. Χρυσοχοϊδης σχολίασε επίσης ότι επιτέλους πρέπει να αποκατασταθεί η λογική που έχει λείψει αφού ο κ. Λαφαζάνης τη μια λέει ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ και την άλλη άλλα.

Απολύσεις και λεηλασία μικρομετόχων βλέπει το ΚΚΕ

Με την κατάργηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα έχουμε απολύσεις, πρόγραμμα εθελούσιας και λεηλασία χιλιάδων μικρομετόχων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη συζήτηση απόψε στη Βουλή, προβλέποντας δυσμενείς επιπτώσεις στα δάνεια και στα επιτόκια από τη αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος που γίνεται με τρόπο μόνο για την εξυπηρέτηση του τραπεζικού κεφαλαίου.

«Δεν κάνουμε εκκαθαρίσεις, δεν κλείνουμε τραπεζικά ιδρύματα»

Απόλυτη προστασία των καταθέσεων και των θέσεων εργασίας, είναι η διαβεβαίωση που επανέλαβε κατά τη δευτερολογία του απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποφασίσει με βάση το δημόσιο συμφέρον και με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων και των θέσεων εργασίας.

«Αυτό που έγινε είναι χθες το βράδυ είναι ότι οι Τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και EUROBANK απέστειλαν επιστολή στην ΤτΕ κάνοντας γνωστό ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν αυτές οι τράπεζες να κρίνουν αν θα γίνει η συγχώνευση αλλά θα αποφασίσει ο νέος μέτοχος. Μπορεί η συγχώνευση να γίνει ή να μην γίνει, ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα πρέπει να αποφασίσει ο τελικός μέτοχος».

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης για τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης ότι «δεν θα χρειαστούν περισσότερα από τα 50 δις ευρώ». Αναρωτήθηκε επίσης γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση το μέλλον των εργαζομένων.

«Η EUROBANK θα ανακεφαλαιοποιηθεί και αυτή. Γιατί να κινδυνεύουν συνεπώς οι εργαζόμενοι;», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Θέλουμε πράγματι λιγότερα τραπεζικά ιδρύματα, δεν κάνουμε εκκαθαρίσεις ούτε κλείνουμε τραπεζικά ιδρύματα όπως έκαναν άλλες χώρες. Η ΕΤΕ θα έχει μέτοχο το ΤΧΣ»είπε επίσης ο κ. Στουρνάρας ενώ σχολιάζοντας τις σημερινές διακυμάνσεις στο ΧΑΑ, είπε ότι «πράγματι τα Χρηματιστήρια έχουν διακύμανση τιμών και αν υπάρχει κάτι το περίεργο, υπάρχουν εποπτικές αρχές».

Σε όσους επικρίνους τις αποφάσεις για την Πειραιώς, ο κ. Στουρνάρας είπε: «εμείς κάνουμε ανοιχτές διαδικασίες. προσήλθαν και άλλες τράπεζες για τα καταστήματα της κυπριακής τράπεζας και προκρίθηκε εκείνη».

Αντεπίθεση στον Λαφαζάνη

Με σκληρή γλώσσα απάντησε όμως και στην προσωπική επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Τι να πω για τον κ. Λαφαζάνη; Με είπε μακελάρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το χειρότερο από όλα μου είπε ότι δουλεύω για ιδιωτικά συμφέροντα, αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς. Είναι μια γελοία καταγγελία που χαρακτηρίζεται από αμετροέπεια. Και εγώ θα μπορούσα να σας ονομάσω ως προστάτη πελατειακών κρατικοδίαιτων συμφερόντων και προστάτη του λόμπι της δραχμής. Σας το επιστρέφω ότι δουλεύω για ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν έχετε πολιτικά επιχειρήματα βγάζετε μόνο κραυγές», δήλωσε απευθυνόμενος στον κ. Λαφαζάνη.

Keywords
ανεξαρτητοι ελληνες, ταχυδρομικο ταμιευτηριο, εθνικη τραπεζα, γιάννης στουρνάρας, στουρναρας, καμμενος, βουλη, χαα, ετε, eurobank, δις, δημαρ, τραπεζες, μνημονιο, κυπρος, συριζα, λαφαζάνης, ατε, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, ΚΚΕ, γνώμονα, εθνικη, ττε, αμετροέπεια, δραχμη, ολγα λαφαζανη, σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, τραπεζα πειραιως, μνημονιο 3, γιάννης στουρνάρας, χωρες, ατε, δανεια, δημοκρατικη αριστερα, εθνικη, ετε, πειραιως, προγραμμα, ττε, eurobank, αυξηση, αμετροέπεια, βοριδης, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, γνώμονα, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, δις, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξυπηρετηση, επρεπε, ευθυνη, ζημια, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λαφαζάνης, λεφτα, λεηλασια, λειψει, λομπι, λογο, νυχτα, πεδιο, συζητηση, συνεχεια, ταμιευτηριο, τι ειναι, φταιει, χαα, δικαιωμα, εθνικο, λαφαζανη, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα