Πάει πίσω (ξανά) ο ανασχηματισμός

09:07 1/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και η κυπριακή κρίση μοιάζουν να στέλνουν προς τα πίσω τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που εμφανίζονταν λίαν πιθανός πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Επί της ουσίας, μόνον το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να θέτει ζήτημα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και μόλις χθες επανέλαβε ότι «μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων». Παράλληλα, η Ιπποκράτους επαναφέρει

το ζήτημα της καλύτερης, τακτικής και οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, αφήνοντας ανοικτό αυτό να συμβαίνει υπό την ιδιότητα των «αντιπροέδρων» για τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, κάτι που απορρίπτει πλήρως η Αγ. Κωνσταντίνου.

Αρκετοί θεωρούν ότι η συνεχής ανακίνηση του ζητήματος εξυπηρετεί μόνον ενδοπασοκικές ισορροπίες και μένει να φανεί αν ο κ. Βενιζέλος θα θέσει τις κυβερνητικές αλλαγές και στο τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών, μεθαύριο.

Πάντως, τόσο από το Μαξίμου όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, τα μηνύματα είναι αρνητικά. Και για λόγους εσωτερικών ισορροπιών ο κ. Κουβέλης μοιάζει να θέλει να αποφύγει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, διατηρώντας τους Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, αν και είναι σαφές ότι η τύχη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα κριθεί, εν πολλοίς, από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο, πάλι, ακόμη και στελέχη που υπεραμύνονταν των αλλαγών μέχρι προ ολίγων ημερών εμφανίζονται πλέον αρκετά επιφυλακτικοί. Άλλωστε, η αναταραχή στην Κύπρο και την ευρωζώνη έχουν καταστήσει το πολιτικό περιβάλλον εξαιρετικά ρευστό. Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι τα όποια οφέλη μίας τέτοιας κίνησης θα εκμηδενίζονταν σε «χρόνο μηδέν», χωρίς παράλληλα να μπορούν να αλλάξουν δραστικά τος ρυθμούς και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Ως αποτέλεσμα, οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να σπρώξει προς το μέλλον τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αν και σε κάποια χαρτοφυλάκια τα προβλήματα είναι κάτι παραπάνω από ορατά. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση αυτή θα είναι μετά την απόφαση του eurogroup για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, στις 12 του μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα