ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΘΗΝΑ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Διευρύνεται το χάσμα με τους πιστωτές, που διαμηνύουν πως θα κάτσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνον εάν υπάρχει κάτι νέο να ειπωθεί.  Στα 3,5 δισ. ευρώ ανεβάζουν τη διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό έλεγε πως οι διαπραγματεύσεις με Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ

και Ματίας Μορς συνεχίζονται, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν χρονικά η κουβέντα μπορεί να τραβήξει έως και την σύνοδο Κορυφής. Διέψευσε πάντως ότι η διαπραγμάτευση θα «μεταφερθεί» σε πολιτικό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι Δημήτρης Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ, δήλωνε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «η ψήφιση των μέτρων ίσως γίνει μετά την Σύνοδο Κορυφής αφού πάρουμε από τους ηγέτες διασφαλίσεις ότι θα μας δοθεί η δόση και η επιμήκυνση»!

Δεδομένων των εξελίξεων, η πιθανότητα να βρεθεί η «χρυσή τομή» μέχρι το eurogroup της Δευτέρας …απομακρύνεται. Μία λύση θα ήταν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα την Κυριακή, ώστε να γίνει προφορική ενημέρωση των υπουργών οικονομικών στο Λουξεμβούργο, όμως ακόμη και αυτό φαντάζει πλέον δύσκολο.

Πόσο μάλλον όταν και η συνοχή της ίδιας της τρόικας έχει διαρραγεί. Ο Πολ Τόμσεν,  επιμένει στην υιοθπεραιτέρω σκληρών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις καθώς θέλει τα νούμερα απολύτως «καθαρά». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και σύμφωνα με τα όσα λέγονται, πολύ θα ήθελε να απεμπλακεί από Ελλάδα «πασάροντας» το πρόγραμμα διάσωσης στην ευρώπη. Επιπλέον επιμένει στην ανάγκη επιμήκυνσης και νέου «κουρέματος».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εμμένει στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 5% το 2013 και κατ’ αυτόν τον τρόπο θέτει τις βάσεις για να αμφισβητήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Μια τέτοια προοπτική … «ταράζει» το Βερολίνο που δεν θέλει να βάλει  βαθιά το χέρι στην τσέπη –πόσο μάλλον όταν έρχονται και εκλογές- και βάζει εμπόδια στις όποιες αποφάσεις προωθούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικά για την Ελλάδα έχει περάσει η γραμμή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών να μην ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης πριν η Αθήνα ψηφίσει τα μέτρα.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αναζητά νέα  ισοδύναμα μέτρα 2 δισ. ευρώ που θα αντικαταστήσουν τις περικοπές των δαπανών στο σκέλος των Υπουργείων. Ωστόσο άλλες πηγές σημειώνουν ότι το «κενό» στα μέτρα διατηρείται στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ.

Οι νέες σκληρές απαιτήσεις της Τρόικας έχουν φέρει ψυχρότητα στην σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο κανονικά να συναντηθεί με τον Πολ Τόμσεν από τον ΔΝΤ, τον Ματίας Μόρς από την Κομισιόν και τον Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ. Όμως το ραντεβού μέχρι και αργά χθες το βράδυ δεν είχε καταχωρηθεί στην επίσημη ατζέντα.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους ξένους υποστήριζαν ότι οι πιστωτές θα

Keywords
Τυχαία Θέματα