ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΚΕΡ

Στο κλείσιμό της βρίσκεται η προτελευταία παρτίδα πολιτικού πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Δευτέρας και όλοι οι παίκτες προετοιμάζονται για τον τελικό γύρο, στο πλαίσιο των συνεννοήσεων υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Τα χαρτιά άνοιξαν και πλέον είναι η ώρα του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει. Ή τουλάχιστον αυτό μοιάζουν να επιδιώκουν όλοι οι υπόλοιποι. Μετά τη δήλωση Ευ. Βενιζέλου για τη σύμπτωση απόψεων με τον Φ. Κουβέλη,

πριν λίγο και ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι η πρόταση του επικεφαλής της Δημ.Αρ. «ακουμπά» και στα τρία ζητούμενα που είχε θέσει η Ν.Δ. «Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του», όπως είπε.

Τί σημαίνει αυτό. Άπαντες επιθυμούν τη συμμετοχή της Κουμουνδούρου στο νέο σχήμα ή, κατ’ ελάχιστον, την «ανοχή» του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι ζήτημα εδρών αλλά πολιτικής νομιμοποίησης. Παράλληλα αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης της νέας κυβέρνησης, που όλοι πλέον την επιθυμούν να παραμείνει λειτουργική τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2014.

Συμμετοχή έστω και «ελαφριά» του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση (σ.σ κάτι που μοιάζει ως απίθανο σενάριο, αυτή την ώρα) απελευθερώνει την προοπτική πρωθυπουργοποίησης του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος εικάζεται ότι, υπό αυτό τον όρο, θα αναλάμβανε. Άρνηση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι αποτρέπει και τον επικεφαλής της Δημ.Αρ. να τολμήσει το κυβερνητικό βήμα, οδηγώντας σε κατάρρευση των όποιων κυβερνητικών σχεδιασμών και άρα σε νέες εκλογές. Στην τρίτη  περίπτωση, δηλαδή να υπάρξει «ανοχή» του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω απουσίας από τη Βουλή κατά την ψήφο εμπιστοσύνης ή μίας πολιτικής δήλωσης, κυβέρνηση συγκροτούν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και Δημ.Αρ., όχι όμως υπό τον Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θεωρούνται επικρατέστεροι για την Πρωθυπουργία ούτε και οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. κυρίως, λόγω των ενστάσεων του ίδιου του κ. Σαμαρά και των αναταράξεων που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στο εσωτερικό του κόμματος. Οι ίδιες πηγές διαβρεβαιώνουνν  δεν πρόκειται να υπάρξει εμπλοκή στο όνομα του Πρωθυπουργού, εφόσον συμφωνηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές έδειχναν προς την κατεύθυνση στελέχους με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα