ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ-ΦΟΡΟΔΗΛΩΣΕΩΝ

Υπό το βάρος της ύφεσης, των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, της αρρυθμίας που παρουσιάζουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και της αδυναμίας των πολιτών να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, στο υπουργείο Οικονομικών έριξαν στο τραπέζι την πιθανότητα παράτασης της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα και της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προ το Δημόσιο που λήγει στις 31

Μαΐου άλλα και στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που λήγει στις 15 Ιουνίου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, μεταθέτουν για αργότερα την πληρωμή των οφειλών τους με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί, έως σήμερα, μόλις 300 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 45,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα χαμηλά πλαφόν που προβλέπονται στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν φαίνεται ότι λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλευση ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία, οι οποίες έχουν καταστεί «ληξιπρόθεσμες» μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, η βασική οφειλή δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο. Τρέχουσες οφειλές δηλαδή δεν ρυθμίζονται.

Η ρύθμιση μπορεί να γίνει σε 24 μηνιαίες δόσεις ή και σε δόσεις που μπορούν να φτάνουν έως τις 60 εάν αποδεικνύεται αδυναμία πληρωμής σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ ενώ στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων και οι διαγραφές προσαυξήσεων μειώνονται όσο περαιτέρω αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις.

Οι εκλογές του Ιουνίου είναι πιθανό να οδηγήσουν σε παράταση και την προθεσμία για την της υποβολή δήλωσης του φόρους εισοδήματος που λήγει κανονικά στις 15 Ιουνίου. Η παράταση ωστόσο θα επιφέρει και καθυστέρηση στην εκκαθάριση καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των φόρων σε μία ή δύο δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα