ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;

Hχηρά ονόματα ο Μπραντ Πιτ, η Σάλμα Χάγεκ, ο Γκάρι Όλντμαν και ο Όλιβερ Στόουν υπόσχονται μια ευχάριστη κινηματογραφική εβδομάδα. Αλλά αν δε σας αρκούν υπάρχει και το ευφυές ντοκιμαντέρ «Banksy».

Σκότωσε τους Γλυκά (Killing Them Softly)

Του Άντριου Ντόμινικ. Διάρκεια: 1 ώρα και 37 λεπτά. Με τους: Μπραντ Πιτ, Ρέι Λιότα, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Ρίτσαρντ Τζένκινς.

Ένας επαγγελματίας μπράβος,

που φροντίζει ορισμένοι κανόνες της μαφίας να παραμένουν σεβαστοί, σκοτώνει οποιονδήποτε τους παραβιάζει από απόσταση – χωρίς να τον ακουμπά η δυσωδία της οργάνωσης. Όταν κάποιοι ληστεύουν ένα μεγάλο χαρτοπαιχτικό παιχνίδι, που διεξαγόταν υπό την προστασία της μαφίας, θα αναλάβει να εντοπίσει τους ληστές και να επαναφέρει την τάξη υπό τους «νόμους» που υπαγορεύει και επιβάλλει το οργανωμένο έγκλημα.

Οι σκηνοθετικές προσπάθειες θυμίζουν κάπως Σκορσέζε, καθώς επιχειρούν μια κριτική τοποθέτηση χωρίς εξωραϊσμούς για το ρόλο του οργανωμένου εγκλήματος και τις δυσλειτουργικές παρενέργειες που δημιουργεί η δράση του στο οικονομικό και κοινωνικό σώμα της αμερικάνικης πραγματικότητας. Πιασάρικο αλλά και ουσιαστικό στόρι με το Μπραντ Πιτ, όπως πάντα εμπιστεύσιμη «μούρη» παρέα με καταξιωμένους ηθοποιούς σε δευτερεύοντες αλλά ουσιαστικούς ρόλους. Η ταινία, συνοπτική, σιωπηρή αλλά και με χιούμορ, πότε θρίλερ και πότε κωμική, ξεσκεπάζει επί της ουσίας την ίδια την Αμερική αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι μια χώρα αλλά επιχείρηση. Η πιο φαινομενικά απλή πολιτική ταινία εδώ και πολύ καιρό δίχως άσκοπη γκαγκστερική δράση αλλά με λεπτές αλλά απειλητικές για το σύστημα πινελιές.

Αγριότητα (Savages)

Του Όλιβερ Στόουν. Διάρκεια: 2 ώρες και 11 λεπτά Με τους: Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Τέιλορ Κιτς, Μπλέικ Λάιβλι, Σάλμα Χάγιεκ.

Δύο επιστήθιοι φίλοι ασχολούνται με την καλλιέργεια μαριχουάνας και μοιράζονται… την ίδια γυναίκα. Όταν εκείνη απάγεται από ένα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, οι δύο φίλοι σχεδιάζουν να την πάρουν πίσω, να εκδικηθούν και στο τέλος να εξαφανιστούν από προσώπου Γης. Στο καστ η Σάλμα Χάγιεκ ως αρχηγός του καρτέλ, ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο ως υπαρχηγός της και ο Τζον Τραβόλτα ως πράκτορας της δίωξης ναρκωτικών υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Όλιβερ Στόουν προσφέρουν μια βίαια και εκ πρώτης όψεως μη-πολιτική ταινία.

Μόνο που ο Στόουν μοιάζει κολλημένος στο χθες, θεωρώντας πρωτοποριακό και προκλητικό σινεμά τους μπάφους, το σεξ, και τους οπλισμένους γκάνγκστερς. Αλλά αυτά τα έχει προσφέρει κατά κόρο με το ιδιότροπο χιούμορ τους τόσο ο Ταραντίνο όσο και ο Ροντρίγκεζ. Χώρια που ο σκηνοθετικός ρυθμός και η μεγάλη διάρκεια αδικούν το εξαιρετικό ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Γουίνσλοου στο οποίο είναι βασισμένη η ταινία. Ο αδυσώπητος πόλεμος των ναρκωτικών που διαδραματίζεται στο Μεξικό και την Καλιφόρνια μάλλον δεν προσφέρεται για προβληματισμό από αυτή την ασύλληπτα φουσκωμένη μέχρι πρηξίματος ταινία. Αντίστοιχη της αλαζονείας, του στόμφου και της πρόσφατης μαλθακότητας του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη.

Banksy: Η τέχνη στο δρόμο (Exit th

Keywords
Τυχαία Θέματα