Πανελλήνιος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών-Δώσε αίμα, κάποιοι το έχουν ανάγκη

Του Κώστα Τσιριμώνα

Η εθελοντική αιμοδοσία χρειάζεται τους πάντες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου, κύριος Σπύρος Γραμμένος. Ο «υγιής» εθελοντής μπορεί να προσφέρει αίμα, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να συνεισφέρουν με εργασία πάσης φύσεως, όπως η συμπαράσταση στους εθελοντές, η μεταφορά προϊόντων, γραμματειακή υποστήριξη κ.α. Όσοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις είναι επίσης καλοδεχούμενοι, μιας και υπάρχουν απίστευτες ανάγκες, που στηρίζονται αποκλειστικά στη

δράση εθελοντών.

Να σημειωθεί ότι το αίμα που προέρχεται από το 20% με 30% των εθελοντών κρίνεται ακατάλληλο για μετάγγιση. Αυτό γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που

πάσχουν από υπέρταση ή υπότασηέχουν χαμηλό αιματοκρίτη ( στην Ελλάδα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει «στίγμα»)πολλοί από τους αιμοδότες καταναλώνουν φαρμακευτικές ουσίες, που καθιστούν ακατάλληλη τη μετάγγιση αίματοςείναι φορείς μεταδιδόμενων ασθενειών ( ηπατίτιδες, HIV κτλπ)

Στην αιμοδοσία, σε αντίθεση με άλλες εθελοντικές δράσεις, οι ενεργοί εθελοντές δεν είναι σταθεροί αλλά ανακυκλώνονται. Οι εθελοντές αιμοδότες ανήκουν συνηθέστερα στην ηλικιακή κατηγορία των 40 έως 50 ετών. Μάλιστα σε καιρό κρίσης, ο αριθμός τους έχει μειωθεί αισθητά.

Γιατί μειώνεται ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών;

Παρά τις δράσεις του Συλλόγου, τα αποτελέσματα δεν κρίνονται ικανά για να λύσουν το πρόβλημα.

Η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τις προσπάθειες του συλλόγου. Ειδικότερα

Η περιστολή των οικονομικών δαπανών στον προϋπολογισμό του συλλόγου, έχει ψαλιδίσει τον αριθμό των «εξορμήσεων» ( εκδρομές, εκδηλώσεις κ.α.) με τις οποίες προσπαθούσε ο σύλλογος να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και οι δράσεις αυτές απέφεραν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα στη συγκέντρωση αίματος από αιμοδότες. «Ελάχιστοι πηγαίνουν με προσωπική τους απόφαση σε ένα νοσοκομείο να δώσουν αίμα, το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 3%» υπογραμμίζει ο κ. Γραμμένος. Προσθέτει ότι οι παραπάνω δράσεις και ημερίδες ήταν αυτές που κινητοποιούσαν τον πληθυσμό.Η ανεργία και το άγχος που καταβάλλει τη μέση ελληνική οικογένεια φαίνεται ότι έχουν στερήσει από τους δραστήριους εθελοντές αιμοδότες τη διάθεση προσφοράς αίματος.

Ο κ.Γραμμένος αποδίδει την περιορισμένη ποσότητα αίματος ως προς την ανάγκη που σημειώνεται σε εθνικό επίπεδο και σε έναν άλλον παράγοντα, που δεν είναι άλλος από τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που διαμένουν στην χώρα. Ειδικότερα σημειώνει ότι «λόγω των παθήσεων που έχουν αλλά και της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους, δεν είναι σε θέση να γίνουν αιμοδότες. Αντίθετα, όπως όλοι, έτσι και αυτοί γίνονται δέκτες του λιγοστού υπάρχοντος αίματος που διαθέτει η χώρα».

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών. Φήμες που διακινούνται κατά καιρούς έχουν δαιμονοποιήσει την αιμοδοσία, συνδέοντάς την με την εμφάνιση ασθενειών, ισχυρισμός που δε διαθέτει καμία επιστημονική βάση.

Πού μπορώ να δώσω αίμα;

Εάν κάποιος θέλει να γίνει εθελοντής αιμοδότης μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, δήμο, ενορία, ακόμα και σε συνδικαλιστικά όργανα. Στην Αττική σχεδόν όλες οι ενορίες και οι δήμοι διοργανώνουν αιμοδοσίες, οι οποίες τελούν υπό την «ομπρέλα» του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοσίας.

«Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν αναμφισβήτητα προβλήματα που μας ακουμπάνε όλους. Οφείλουμε όμως όλοι να κοιτάξουμε γύρω τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και να αναλογιστούμε ότι η ανάγκη για αίμα μπορεί να γίνει και δικό μας πρόβλημα. Δεν είναι απαραίτητο να χτυπήσει τη δική μας πόρτα το κακό, για να κινητοποιηθούμε στην προσφορά αίματος» διαμηνύει ο κ. Γραμμένος.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από εθελοντές αιμοδότες αλλά και εκδηλώσεις του συλλόγου.

Αν θέλετε να αναδείξουμε εθελοντικές προσπάθειες ανά την επικράτεια, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: [email protected]
Keywords
Αναζητήσεις
πανελληνιοσ συλλογοσ εθελοντων αιμοδοτων
Τυχαία Θέματα