Πανεπιστήμια Α.Ε.

Μεταξύ άλλων πρότεινε τα Συμβούλια Διοίκησης να μετατραπούν σε Συμβούλια Στήριξης των ΑΕΙ, προκειμένου να αποτελέσουν τον εξωστρεφή τους βραχίονα, ο οποίος θα τα συνδέει με τις τοπικές κοινωνίες, τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση. Να προσελκύουν οικονομικούς πόρους.

Υπάρχουν δημόσια κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν με τη χρήση ΣΔΙΤ να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες χαμηλού κόστους για τους φοιτητές, είπε ο κ. Παπαμιμίκος και στη Θεσσαλονίκη

κάτι θα μπορούσε να συμβεί με την ΥΦΑΝΕΤ.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. υπογράμμισε επίσης:

-Χρειάζεται μία κοινή στρατηγική μεταξύ αυτοδιοικήσης, Πανεπιστημίων και επιχειρηματιών, ώστε να σχεδιαστούν μεταπτυχιακά που θα προσελκύσουν φοιτητές από όλα τα Βαλκάνια, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικό hub όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

-Να σχεδιάσουμε μεταπτυχιακά ή προγράμματα εξειδίκευσης με χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων και στόχο την απορρόφηση, όσο το δυνατόν, περισσότερων αποφοίτων.

-Τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι ξένα προς το περιβάλλον που λειτουργούν. Στόχος μας είναι τα Πανεπιστήμια να γίνουν πυρήνες ανάπτυξης και συνοχής της Κοινωνίας.

Χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «πόλη, κοινωνία και Πανεπιστήμια» απηύθυνε ο υπουργός Μακεδονίας-θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος είπε πως χρειάζεται άνοιγμα των Πανεπιστημίων στην κοινωνία και διασύνδεση τους με επιχειρήσεις και την αγορά ώστε να παράγουν εργαζόμενους και όχι άνεργους πτυχιούχους. «Τα στερεότυπα του χθες που έλεγαν ότι το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να έχει σχέση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας έχουν ξεπεραστεί και αυτό πρέπει να αλλάξει και νομίζω ότι σιγά σιγά κάθε μέρα αλλάζει», τόνισε ο υπουργός.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή και τις δυνατότητες που ανοίγονται για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, αναφέρθηκαν στο θέμα της καινοτομίας.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, επισήμανε ότι είναι κορυφαία η συμβολή του Πανεπιστημίου στην υπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα