Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος

Την είδηση αρχικά μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του πάπα, γνωστοποιώντας ότι ο Βενέδικτος θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Βατικανό, οι λόγοι που οδηγούν τον ποντίφικα σε αυτή την πράξη είναι τόσο η προχωρημένη ηλικία του (85 ετών), αλλά και η κλονισμένη υγεία του. Ο ίδιος «έχει πλήρη συνείδηση της βαρύτητας της πράξης του» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο αδελφός του δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι

ο γιατρός του Πάπα του απαγόρευσε να κάνει υπερατλαντικά ταξίδια, καθώς και ότι ο Βενέδικτος σκεφτόταν εδώ και μήνες να παραιτηθεί.

Είναι η πρώτη παραίτηση Πάπα εδώ και έξι αιώνες. O τελευταίος Πάπας που είχε παραιτηθεί ήταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΒ’, το 1415. Από τον παπικό θρόνο έχουν παραιτηθεί επίσης ο Βενέδικτος Η’, τον 11ο αιώνα και ο Σελεστίνος Ε’, τον 13ο αιώνα.

Αξιωματούχοι από το Βατικανό λένε πως θα είναι μικρό το διάστημα έως τη διαδοχή του, καθώς αναμένουν να έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας μέχρι το Πάσχα.

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ ή ατά κόσμο Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ είχε αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλιο του 2005, διαδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και είναι ο 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Τρεις μέρες πριν εκλεγεί Πάπας έκλεισε τα 78. Έτσι από το 1730 και μετά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκλεγμένος Πάπας.

Στο τελευταίο του tweet 24 ώρες πριν γίνει γνωστή η παραίτησή του, ο Πάπας Βενέδικτος είχε γράψει: «Πρέπει να εμπιστευτούμε τη δύναμη του ελέους του Θεού. Είμαστε όλοι αμαρτωλοί αλλά η χάρη Του μας μεταμορφώνει και μας κάνει καινούργιους».

H επίσημη ανακοίνωση:

Keywords
Τυχαία Θέματα