Παραμένουν αγκάθια οι απολύσεις κι οι τράπεζες

08:44 5/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης με τους επικεφαλής της τρόικας ότι «δεν θα κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα» και λίγο αργότερα σημείωσε πως «η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ

και της ΕΚΤ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο σχέδιο για το «χαράτσι», που τους παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 3,2 δισ. που προβλέπει φέτος το Μνημόνιο από τη φορολόγηση των ιδιοκτησιών.

Όπως και να έχει σε πρώτη φάση η τρόικα συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για όλα τα θέματα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της είναι να μην υπάρξουν δημοσιονομικές «τρύπες» από τις όποιες αλλαγές και να προωθηθούν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Στην πρώτη συνάντηση των πιστωτών με το οικονομικό επιτελείο άνοιξε ολόκληρη η «γκάμα» των θεμάτων – δημοσιονομικών, τραπεζικών, διαρθρωτικών, με το καθένα από αυτά να συνιστά ανοικτή πληγή για την κυβέρνηση.
Εκτός του φόρου ακινήτων έπεσαν στο τραπέζι και οι 25.000 απολύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν από τώρα για να γίνουν το 2014 στο δημόσιο. Η τρόικα απέφυγε να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο, καθώς τις επόμενες μέρες επίκειται συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο υπήρξε ειδική αναφορά ήταν το δημοσιονομικό «κενό» του 2013, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι φθάνει στα 2,1 δισ. ευρώ.
Εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς χρειάζεται και το θέμα της συμφωνίας για την συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, για το οποίο έγινε κουβέντα στην συνάντηση όπως και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι ένα ακόμη ζήτημα προς αξιολόγηση από την τρόικα, ενώ αναζητείται συμφωνία και στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και τα «κόκκινα δάνεια» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει να κλείσει η ατζέντα μέχρι το Eurogroup της 12ης Απριλίου. Το έδαφος καλλιέργησε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί όταν δήλωνε ότι «Η αποστολή της τρόικας δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές».
Δεδομένου ότι η επόμενη συνεδρίαση στην ευρωζώνη έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου, η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων λίγο μετά τα μέσα Απριλίου, ώστε η εκταμίευση της επόμενης δόσης να εγκριθεί σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα.
Έτσι, θα υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να καλυφθεί η αποπληρωμή δύο ομολόγων, 5,6 δισ. ευρώ, που λήγουν 20 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα