ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ESM ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΟΣΑ

Μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παρεμβαίνει κι εκτός προγράμματος διάσωσης του ESM.

Ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ έδωσε συνέντευξη

στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitungην και διατύπωσε τη θέση, ότι η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει παρέμβαση στις αγορές ομολόγων των κρατών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, ακόμη και χωρίς το προαπαιτούμενο πρόγραμμα διάσωσης του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να λειτουργεί με βάση αντικειμενικά κριτήρια, εκτιμώντας ότι μια κεντρική τράπεζα θα πρέπει να έχει την ευελιξία να δρά εάν κρίνει ότι οι αποδόσεις αυξάνονται και οι συνθήκες δικαιολογούν τις παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει την έγκριση κάποιου προγράμματος διάσωσης του ESM αυτό θα μπορούσε να την οδηγήσει να μην είναι σε θέση να ενεργήσει αρκετά γρήγορα για να μειώσει τα spreads.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι η αναζήτηση βοήθειας από τον ESM, από μόνη της οδηγεί μια χώρα να αποκοπεί από τις αγορές. Υποστήριξε δε, ότι αυτός είναι ένας εκ των λόγων που η Ισπανία δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτημα για πρόγραμμα του Μονίμου Μηχανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα