ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Παρά την υποχώρησή τους από την συνοικία Σαλαχεντίν, οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επιμένουν να ζητούν βοήθεια τόσο από την γειτονική Τουρκία, όσο και από τις ΗΠΑ.

Ήδη η πρόθεση των Υπουργών Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και Χίλαρι Κλίντον να ρίξουν στο τραπέζι την απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο, ανακουφίζει τους αντάρτες, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους συνεχείς βομβαρδισμούς από αέρος. Παράλληλα, οι αντάρτες κάνουν έκκληση για στρατιωτική βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα τους έδινε

πλεονέκτημα αυτή την στιγμή, προκειμένου οι νίκες τους στην μεθόριο με την Τουρκία να έχουν «στέρεη βάση» εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Παρ’ όλα αυτά, οι αντάρτες έχουν υποχωρήσει από την συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι λόγω έλλειψης όπλων, όπως δήλωσε ο Αμπού Τάντετ, ένας από τους διοικητές των ανταρτών στο Χαλέπι και πρόσθεσε πως οι μαχητές του θα ανασυνταχθούν και θα αντεπιτεθούν. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε με τους βομβαρδισμούς. Αυτό που το κάνει δύσκολο είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές», σημείωσε. Στις χθεσινές μάχες δέκα από τους τριάντα μαχητές στην ταξιαρχία του Αμπού Τάντετ τραυματίστηκαν, κυρίως από ελεύθερους σκοπευτές που κρύβονται ακόμα και σε περιοχές τις οποίες οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι ελέγχουν. Οι άνδρες του άνοιξαν τρύπες στους τοίχους των κτιρίων στην προσπάθεια να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για να κινούνται γύρω από τη Σαλαχεντίν.

Ωστόσο, απώλειες καταγράφει και ο στρατός του Μπασάρ Αλ Άσαντ και δεν είναι μόνο οι λιποταξίες και οι αυτομολήσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών, αλλά και ο ανορθόδοξος πόλεμος, που επιλέγουν ως τακτική οι αντάρτες. Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σίντλερ,  «ο συριακός στρατός έχει εξαντληθεί από απώλειες, λιποταξίες και αποστασίες». Υπογράμμισε δε ότι: «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως το τέλος του παιχνιδιού για το καθεστώς έχει αρχίσει», για να προσθέσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ότι: «Ο τακτικός στρατός είναι αντιμέτωπος με μια ποικιλία ευέλικτων μαχητών. Η συνταγή της επιτυχίας τους είναι οι αντάρτικη τακτική τους. Σπάνε τη ραχοκοκαλιά του στρατού».

Keywords
Τυχαία Θέματα