«Παρεξήγηση» μεταξύ Κουβέλη-Στουρνάρα

21:32 4/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών είχαν, ούτως ή άλλως, μία έντονη συζήτηση κατά τη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας, επί της ουσίας «απείλησε» το Φώτη Κουβέλη με νέα μέτρα, αν δεν διατηρηθεί το χαράτσι και το 2013.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,

αλλά και στελέχη του κόμματος, επέμεναν ότι δεν πρόκειται περί χαρατσιού, αλλά περί ενός ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα είναι ελαφρύτερος, δικαιότερος και αναλογικότερος.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών διένειμε ενημερωτικό non paper με το οποίο ουσιαστικά διέψευδε ότι η απόφαση των αρχηγών αφορά έναν «άλλο» φόρο, αλλά παραδεχόταν πως «σε ό,τι αφορά το ΕΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%». Μ’ άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών ομολογούσε ότι… η διαφορά του χαρατσιού με τον ενιαίο φόρο είναι το… όνομα, αλλά και μία μικρή έκπτωση της τάξης του 10 έως 15%.

Τηλεφωνήματα

Κατά πληροφορίες, όταν περιήλθε σε γνώση της Αγίου Κωνσταντίνου το non paper του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε αιφνιδιασμός και δυσφορία. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο Φώτης Κουβέλης τηλεφώνησε στον Γιάννη Στουρνάρα και τον εγκάλεσε για την άτυπη ενημέρωση που παρείχαν οι συνεργάτες του στους δημοσιογράφους. Παράλληλα, σήμερα το πρωί υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα -με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, αυτή τη φορά- ώστε να αρθεί η παρεξήγηση. Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς ήδη κατηγορείται από πολλές πλευρές ότι «έσβησε» την «κόκκινη γραμμή» και ότι «βαφτίστηκε το χαράτσι ενιαίο τέλος ακινήτων». Έτσι, με δήλωσή του, ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε πως «από το 2013 το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας με τα εξής χαρακτηριστικά:

- προοδευτικός χαρακτήρας (φορολογικές κλίμακες),

- αφορολόγητο όριο,

 διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Παράλληλα,ο κ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί ότι η μόνη υποχώρησή του αφορά την είσπραξη του νέου φόρου μέσω ΔΕΗ για το 2013, το οποίο χαρακτήρισε «μεταβατικό έτος».«Ως προς το μηχανισμό είσπραξης, το 2013 αποτελεί μεταβατικό έτος κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής (μέσω ΔΕΗ ήΔΟΥ) χωρίς την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης. Από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων αποδεσμεύεται από τους μηχανισμούς της ΔΕΗ και συνδέεται με τους μηχανισμούς τηςφορολογικής διοίκησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα