ΠΑΣΟΚ: ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ 11,5 ΔΙΣ. ΜΕ ΥΦΕΣΗ

 Τις δυσκολίες να βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ με την παρούσα ύφεση της ελληνικής οικονομίας τόνιζαν πηγές του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγές στο καθεστώς το τραπεζικού «Τειρεσία» και επίδομα θέρμανσης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξίσωση φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης

και κίνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, η εξεύρεση συνολικά των 11,5 δισ. ευρώ θα προκύψει μέσα από την αξιολόγηση της επικαιροποιημένης πρότασης του ΚΕΠΕ, των προτάσεων που έχουν κάνει τα υπουργεία για περικοπές, στις οποίες απομένει να
προστεθούν οι προτάσεις υπουργείων που ακόμα δεν έχουν υποβάλει τα δικά τους στοιχεία και στη συνέχεια θα εξεταστεί πως θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και που να μην είναι οριζόντιος. Παράλληλα, επεσήμαιναν τη σημασία της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, επαναλαμβάνοντας τη φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με τον οποίο «είναι δύσκολο να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές μέσα σε κλίμα υφεσιακό και ως το 2014».  Οι πηγές της Ιπποκράτους υποστήριζαν, μάλιστα, ότι τα μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δισ. «πρέπει να απλωθούν σε επιπλέον, τουλάχιστον δύο χρόνια».

Σε ερώτηση σχετικά με τα επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2012, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζαν πως «δεν υπάρχουν άλλα 3,5 δισ, υπάρχουν μόνο αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2012 όπως έχει ψηφιστεί τον Μάρτιο και ισχύει ο προϋπολογισμός Δεν είναι πρόσθετα αυτά για το 2012, είναι προβλεπόμενα».

ΠΑΣΟΚ αδειάζει Στουρνάρα

Οι πηγές της Ιπποκράτους δεν παρέλειψαν να διαφοροποιηθούν και από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. «Δε θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, εάν υπάρξει ανάγκη μπορεί να γίνουν μόνο με τη μορφή μιας ενδεχόμενης επιβάρυνσης σε πολύ υψηλά εισοδήματα», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, κύκλοι της Ιπποκράτους επισήμαναν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά, προκειμένου να αλλάξουν οι κανόνες του Τειρεσία, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση και πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους αρχηγούς να δοθεί επίδομα «κυρίως στις περιοχές όπου η δαπάνη είναι μεγάλη λόγω κλιματολογικών συνθηκών και όπου υπάρχουν ειδικά κοινωνικά προβλήματα». Παράλληλα, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι, σε σχέση με το χαράτσι στα ακίνητα, «δεν κόβεται το ρεύμα σε κανέναν, ούτε κόπηκε το ρεύμα σε κανέναν, λόγω μη καταβολής του τέλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα