ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ…

07:01 3/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Για δυο ημέρες, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στον Ταύρο, το ΠΑΣΟΚ θα αναζητά την χαμένη του τιμή. Λόγοι πολλοί, και πιθανότατα ωραίοι, θα ακουστούν, όμως είναι αμφίβολο αν θα έχουν αποτέλεσμα. Και ο λόγος είναι απλός: δεν υπάρχουν ψηφοφόροι.

Οι δημοσκοπήσεις το καταδεικνύουν. Ιδιαίτερα οι ποιοτικές και οι μυστικές, αλλά ακόμη κι αυτές που δημοσιεύονται δείχνουν ένα πράγμα: Το ΠΑΣΟΚ

είναι κόμμα των 65 άνω. Και σ’ αυτές όμως τις ηλικίες δεν έρχεται πρώτο ή δεύτερο, ούτε καν τρίτο δεν είναι. Παίζει μεταξύ τέταρτης και πέμπτης θέσης. Και σε ποσοστά που δύσκολα φτάνουν ή ξεπερνούν το 10%.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι μέλλον μπορεί να έχει ένα κόμμα που μεγαλούργησε έχοντας ως κύριο κορμό της δύναμης του τις νέες και παραγωγικές ηλικίες; Πως μπορεί να ανασυσταθεί, να ανασυγκροτηθεί, να αναγεννηθεί, όπως με στόμφο προφέρει τις έννοιες η ηγετική του ομάδα, όταν στην ηλιακή κατηγορία 18-34 τα ποσοστά του δεν φθάνουν το όριο εισόδου στη Βουλή;

Όταν σε δημοσκόπηση στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας στις ηλικίες 18-24 δεν ανιχνεύεται καν στο δείγμα, σε ποιά επαναθεμελίωση της Κεντροαριστεράς μπορεί να πρωταγωνιστήσει; Ακόμη κι αν στην ίδια δημοσκόπηση έχεις ποσοστό 8% στους 65+ πόσο να σου βγει ο τελικός μέσος όρος;

Όσο κι αν προσπαθούν οι μεγάλες ηλικίες να το κρατήσουν ζωντανό, το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι του εξασφαλίσουν μια κάποια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κι αυτή βραχύβια και υπό την προϋπόθεση ότι τα πολιτικά πράγματα στη χώρα θα εξελίσσονται ομαλά.

Η πολιτική δεν γίνεται με αναμνήσεις του παρελθόντος, αλλά με προτάσεις για το μέλλον, ιδίως των νέων γενιών. Και οι νέες ηλικίες το μόνο κοινό που έχουν με το ΠΑΣΟΚ είναι το 65+. Για τους μεν είναι το ποσοστό ανεργίας τους και για το δε η ηλικιακή ομάδα όπου έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων.

Και να θέλουν οι ηλικιωμένοι οπαδοί δεν μπορούν να …τεκνοποιήσουν πολιτικά. Είναι οι νέες και παραγωγικές ηλικίες αυτές που μπορούν να γονιμοποιήσουν και να αναγεννήσουν έναν πολιτικό οργανισμό. Και κει το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει σπόρους.

Όπως είπε πολύ εύστοχα, χθες βράδυ, ένας φίλος «Το ΠΑΣΟΚ το ψηφίζουν όσοι έχουν προστάτη». Την ατάκα την εμπνεύστηκε επειδή πριν πάει η κουβέντα στα πολιτικά συζητούσαμε ένα ιατρικό πρόβλημα που είχε ο αδελφός ενός τρίτου φίλου. Την βρήκα τόσο εύστοχη, γι’ αυτό και την μεταφέρω. Νομίζω σε επτά λέξεις συμπύκνωσε το υπαρξιακό -πολιτικά και εκλογικά- πρόβλημα της νέας Χαριλάου Τρικούπη.

Με απλά λόγια: Όση διαφήμιση κι όσες προσφορές κι αν κάνει το «μαγαζί», αν δεν υπάρχει «πελατεία», θα είναι μείον το «ταμείον». Ελπίζω, αυτοί που σήμερα και αύριο στον Ταύρο είναι συναθροισμένοι, τούτη την απλή αρχή να την έχουν τουλάχιστον κατανοήσει και να μην απορούν, όπως ο αυτοκράτορας και οι συγκλητικοί του Καβάφη, γιατί δεν έρχονται οι «βάρβαροι», συγγνώμη οι ψηφοφόροι…

Keywords
Τυχαία Θέματα