ΠΑΣΟΚ: ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Πολιτική διαπραγμάτευση, «ολοκληρωμένη αφήγηση» και δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών ζητά η Ιπποκράτους, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για ψήφιση των νέων μέτρων σε σχετικό βάθος χρόνου, πιθανώς και μετά την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Μπορεί να βγήκε -εν μέρει έστω- λευκός καπνός από το Μέγαρο Μαξίμου και την συνάντηση των τριών αρχηγών χθες, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ δεν υποχωρούν από τις βασικές θέσεις τους. Μεταξύ αυτών, η πίεση για πολιτική διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή, η ανάγκη για «ολόκληρη αφήγηση»

σε βουλευτές και πολίτες και η ανάγκη τα μέτρα να αποπνέουν αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία.

Θυμίζοντας με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε τη θέση του πρωθυπουργού για εξειδίκευση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, πηγές της Ιπποκράτους υποστήριζαν πως «τώρα είναι η ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση». Σκοπός, η συμφωνία επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, η άμεση εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ ώστε η χώρα να μπορέσει να πάει παρακάτω, αλλά και η εξασφάλιση του απαραίτητου κοινωνικού και αναπτυξιακού πακέτου, καθώς και της βιωσιμότητας του χρέους μέσα από την μείωσή του με τρόπους που δεν θα επιβαρύνουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους φορολογούμενους πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως πολλάκις τους έχει περιγράψει το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επιμένοντας στην Ιπποκράτους ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν όταν μπορεί να ειπωθεί «ολόκληρη η αφήγηση», αφού διαβεβαίωναν πως και ο Αντώνης Σαμαράς αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να ψηφιστεί κάτι αβέβαιο και ανολοκλήρωτο, ζητούσαν αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο να συμφωνηθεί σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Άφηναν λοιπόν ανοιχτό ένα «παράθυρο» για ψήφιση των μέτρων μετά το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, πιθανώς δε και την Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης του ίδιου μήνα.

Μαζί με το «ολοκληρωμένο πακέτο» δε, επέμεναν και στην ανάγκη παράτασης -για την οποία υπερθεμάτιζαν εξ αρχής- με σκοπό μεταξύ άλλων την αποκατάσταση σε έναν βαθμό της «διατάραξης» που υπέστη η αναλογία μεταξύ των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και της περιστολής των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα