«Παζάρι» για τα μέτρα και στο Eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν εκείνος που ανέλαβε να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη αμέσως μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Βίζερ περί κατάληξης των διαπραγματεύσεων «μετά τις διακοπές του σκι», όμως ο ρόλος του στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να αλλάξει…

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών καλείται πρωτίστως να παίξει άμυνα στο γήπεδο των δανειστών: Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύφος των δηλώσεων Βίζερ προκάλεσε αμηχανία ακόμα

και στις Βρυξέλλες. Έτσι, εκφράζονται ελπίδες ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους μετά το Eurogroup οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιχειρήσουν να ισορροπήσουν την κατάσταση, αναγνωρίζοντας ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στη χώρα μας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup η στάση τους θα είναι σκληρή και δεν θα λείψει η κριτική για τις καθυστερήσεις ιδίως στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να πει ότι για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται αποκλειστικά η Ελληνική κυβέρνηση.

Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές «δεν επιδιώκουμε να πείσουμε τους δανειστές ότι όλα είναι τέλεια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά τόσο προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν κανένα».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, άφηναν να εννοηθεί ότι η πρωτοφανής καθυστέρηση οφείλεται στην «τουλάχιστον περίεργη στάση που κρατά η τρόικα, η οποία αρνείται να κλείσει οπουδήποτε μέτωπο, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί κύκλοι, μιλούσαν για ακραίες θέσεις των δανειστών και αδιάλλακτη στάση, που προκαλούν αμηχανία στο οικονομικό επιτελείο καθώς δεν βοηθούν στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό καθ’ αυτό το πεδίο των συνομιλιών, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει απόσταση μεν, περιορίζεται δε. Η διαφορά για το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014, έχει πέσει στα 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά έχει ανεβάσει την εκτίμηση της για το κενό στο 1 δισ. ευρώ, το οποίος όμως οφείλεται σε μέτρα που έχουν ψηφιστεί και δεν εφαρμόστηκαν όπως:

-600 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του τέλους δύο τοις χιλίοις επί του τζίρου εταιρειών με αυτοαπασχολούμενους
-250 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή των μειώσεων συντάξεων των ένστολων
-150 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή άλλων μέτρων, όπως το ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το δημόσιο.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι απαιτήσεις της τρόικας κυμαίνονται στο 1,5 δισ. ευρώ, καθώς ακόμα δεν έχουν πειστεί ότι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα φέρει αποτέλεσμα για τα Ταμεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να βγει και στην επίθεση, παρουσιάζοντας στους ομολόγους του τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, που δείχνουν ότι το 10μηνο του 2013 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ και ότι τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν για πρώτη φορά τον στόχο κατά 250 εκατ. ευρώ. Επικαλούμενος τα στοιχεία αυτά, ο κ. Στουρνάρας θα υποστηρίξει πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος όχι μόνο πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά και το ύψος του πλεονάσματος θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από τη σχετική πρόβλεψη του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού (344 εκατ. ευρώ), η οποία είναι συντηρητική εξαιτίας των αμφιβολιών της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα