ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι συζητήσεις της Τράπεζας Πειραιώς με την Societe Generale για την απόκτηση της Geniki Bank, είναι σε πολύ καλό δρόμο και πολύ σύντομα η συμφωνία των δυο πλευρών -εκτός απροόπτου- θα οριστικοποιηθεί. 

Νέα σημαντική κίνηση προετοιμάζει ο όμιλος Πειραιώς με στόχο να αποτελέσει τον έναν από τους δύο-τρεις μεγάλους τραπεζικούς πυλώνες της χώρας στο πλαίσιο του γενικότερου μετασχηματισμού του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις

με την Societe Generale, για την απόκτηση της Geniki Bank, είναι σε πολύ καλό δρόμο και πολύ σύντομα η συμφωνία των δυο πλευρών -εκτός απροόπτου- θα οριστικοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα δεν θα σταματήσει το χορό των εξαγορών στη Γενική Τράπεζα, αλλά θα συνεχίσει με την εξαγορά και άλλων μικρών τραπεζών.

Όπως υπογράμμισε η διοίκηση του ομίλου Πειραιώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: «βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις με την Société Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της Société Generale στην Γενική Τράπεζα. Μολονότι οι συζητήσεις αυτές έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά, και συνεπώς οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει σύμφωνα με το νόμο το επενδυτικό κοινό εάν υπάρξει εξέλιξη για το παραπάνω θέμα».

Τις σχετικές συζητήσεις επιβεβαίωσε και η Geniki Bank η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι: «η Γενική Τράπεζα γνωστοποιεί ότι έλαβε γνώση των ανακοινώσεων της Societe Generale, ελέγχοντος μετόχου της, και της Τράπεζας Πειραιώς, με τις οποίες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε εμπιστευτικές συζητήσεις σε σχέση με την πιθανή πώληση της συμμετοχής της Societe Generale στη Γενική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Γενική Τράπεζα θα γνωστοποιήσει στο επενδυτικό κοινό πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των παραπάνω συνομιλιών, εφόσον υπάρξουν».

Ενισχύεται η θέση της Πειραιώς στην τραπεζική αγορά

Με ενεργητικό 2,9 δις. ευρώ, χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) ύψους 2,4 δις. ευρώ και καταθέσεις ύψους 1,9 δις. ευρώ η Geniki Bank είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στον τραπεζικό κλάδο. Με την απόκτησή της, εφόσον οι συζητήσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία θα, η Πειραιώς θα ενισχύσει περαιτέρω το ειδικό της βάρος στον υπο διαμόρφωση νέα τραπεζικό χάρτη. Ο αριθμός καταστημάτων της Geniki Bank ξεπερνά τα 100 ενώ απασχολεί περίπου 1.600 εργαζόμενους.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι στα ισχυρά σημεία της Geniki Bank είναι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, καθώς οι γάλλοι έχουν αντιμετωπίσει δυναμικά τα προβληματικά δάνεια πραγματοποιώντας ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις. Επίσης η τράπεζα δεν έχει σημαντική έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου καθώς μετά το PSI η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε 181 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες ο Όμιλος Πειραιώς απέκτησε το

Keywords
Τυχαία Θέματα