ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

09:50 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του κρίσιμου ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά τις εκλογές είναι πιθανό να επιταχύνει τις εξελίξεις σε ότι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη σκιά της εκλογικής αναμέτρησης εντείνεται ο προβληματισμός στα μεγάλα κόμματα για τον τρόπο και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Η τρόικα έχει διαμηνύσει

ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της ανακεφαλαιοποίησης θα παίξει καθοριστικό ρόλο μετά τις εκλογές και είναι πιθανό να επιταχύνει τις εξελίξεις σε ότι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν είναι εύκολο να συνεχίσει με μια τόσο μεγάλη εκκρεμότητα ανοιχτεί και προσθέτουν ότι η οριστικοποίηση των όρων είναι απαραίτητη ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν να αναζητούν κεφάλαια. «Ήδη η ανακεφαλαιοποίηση», σημειώνουν στελέχη τραπεζών, «έχει πάει πίσω και αντί για τέλος Σεπτεμβρίου που αναμένονταν να ολοκληρωθεί τώρα έχει μετατεθεί για τέλη Δεκεμβρίου».  Υπογραμμίζουν ότι αν οι όροι δεν οριστικοποιηθούν αμέσως μετά τις εκλογές ή αν ακολουθήσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο τότε το εγχείρημα θα πρέπει να μετατεθεί εκ νέου.

Σύμφωνα με τον έως τώρα η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει τα ακριβή κίνητρα που θα καθορίζουν τη συμμετοχή ή όχι ιδιωτών στο εγχείρημα και κατ’ επέκταση τη φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Μάρτιος 2012) υπογραμμιζόταν ότι θα πρέπει να δοθούν ικανά κίνητρα για τη διασφάλιση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας όσων τραπεζών κριθούν βιώσιμες. Ωστόσο, η καθυστέρηση και η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων αντανακλά τον προβληματισμό που επικρατεί για το κατά πόσο είναι εφικτή η διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας των τραπεζών, δεδομένου του μεγάλου ύψους κεφαλαίων που θα εισφέρει ο δημόσιος τομέας για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος. Από την άλλη πλευρά, στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται εξαιτίας της αθέτησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου και όχι λόγω κακών επιχειρηματικών αποφάσεων των διοικήσεων. Τονίζουν ότι, αν δεν δοθούν ικανά κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών, τότε ορατός είναι ο κίνδυνος για τη συνολική κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη που θα αποτελούσε άλμα προς τα πίσω. Κάτι τέτοιο, τονίζουν, θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τη χώρα και θα δυσχεράνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα