ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΦΑΠΑΞ

Ακόμη και την επιστροφή των υψηλών εφάπαξ, μέσω ειδικής εισφοράς στις συντάξεις όσων ήδη έλαβαν υψηλή παροχή, προβλέπει το σχέδιο Βρούτση που μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχει οριστικοποιηθεί.

Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας που εντός των επόμενων ημερών θα βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών και εν συνεχεία στην κυβερνητική τρόικα, που θα έχει και τον τελικό λόγο, περιλαμβάνονται προτάσεις όπως περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μαχαίρι στις συντάξεις άγαμων θυγατέρων, και πλαφόν στις

επικουρικές συντάξεις, καθώς φαίνεται πως εγκαταλείπεται το σχέδιο για μείωση του υπάρχοντος πλαφόν στις κύριες από 2773 σε 2400 ευρώ.  Μαχαίρι μπαίνει και σε 13η  και 14η επικουρική σύνταξη. Παράλληλα, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια και για περιουσιακά κριτήρια, εκτός από τα εισοδηματικά, στην καταβολή ακόμη και του ΕΚΑΣ.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής, μέσω ειδικής εισφοράς, μέρους του εφάπαξ, απ’ όσους έλαβαν παροχή σημαντικά υψηλότερη από τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Το «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας που «εξασφαλίζει» 5 δισ. ευρώ στο δημόσιο και στερεί εισόδημα ακόμη κι από συνταξιούχους των 700ευρώ περιλαμβάνει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή και τα 67 έτη ηλικίας – πρόταση που περιλαμβάνεται μεν, δεν προκρίνεται δε, από το υπουργείο Εργασίας -  κατάργηση της 15ετίας και μεταβατικής εφαρμογής της 20ετίας, ως μία από τις δύο βασικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση δικαιώματος κατώτατης σύνταξης.  Για πρώτη φορά – από τις πολλές, που έχουν επιβληθεί περικοπές στις συντάξεις τα τελευταία δυόμισι μνημονιακά χρόνια – επεξεργάζονται και προωθούν προτάσεις για περικοπές στις χαμηλές συντάξεις των 600 ή στην καλύτερη περίπτωση των 700 ευρώ. Οι περικοπές, ανάλογα με τα σενάρια, θα είναι προοδευτικά κλιμακούμενες και δεν αποκλείεται να φθάνουν, ίσως και να ξεπερνούν το 15% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα