ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2 ΔΙΣ. ΜΕ «ΦΕΣΙ»

22:35 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2 δισ. ευρώ παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση το α΄τρίμηνο της χρονιάς, αλλά με διευρυμένο το έλλειμμα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σταθερά σε επίπεδα άνω των 6 δισ. ευρώ παραμένουν τα «φέσια» του δημοσίου, με του Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα νοσοκομεία να αναδεικνύονται Πρωταθλητές.

Συγκεκριμένα, για το α΄ τρίμηνο της χρονιάς κατεγράφη έλλειμμα 4,7 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 το έλλειμμα ήταν 2,8 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν όμως θετικό, καθώς η κυβέρνηση πέτυχε πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ έναντι

πλεονάσματος 518 εκατ. ευρώ το 2011.

Η έκρηξη των δαπανών για τόκους όμως διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα με την διόγκωση του ελλείμματος.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκαν οριακά στα 6,33 δισ. ευρώ το Μάρτιο από 6,32 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο. Πρόκειται για υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών, στερώντας και με αυτό τον τρόπο επιπλέον ρευστό από την αγορά. Η αύξηση προκλήθηκε ουσιαστικά από τις οφειλές των υπουργείων…

Για άλλη μια φορά, πρωταθλητές στα «φέσια» είναι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης με χρέη 2,77 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένα. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,47 δισ. ευρώ και η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,016 δισ. ευρώ. Στα 805 εκατ. ευρώ προσδιορίζονται τα χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα