Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες (μαζί με την BlackRock) διαμορφώνονται στα 5,8 δισ. για την Eurobank και στα 7,3 δισ. για την Τράπεζα Πειραιώς. Στα 10 δισ. εκτιμούν αναλυτές τις ανάγκες της Εθνικής και στα 4 δισ. για την Alpha. Σήμερα το απόγευμα οι ανακοινώσεις.

Εξανεμίστηκε η αισιοδοξία για τις τράπεζες μετά την

δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Eurobank και της Πειραιώς. Η συνειδητοποίηση του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία. Η Eurobank θα χρειαστεί, για την πλήρη ανακεφαλαιοποιησή της, κεφάλαια ύψους 5,8 δις. ευρώ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ (πλέον 500 εκατ. που έχει λάβει η ΑΤΕ). Σήμερα το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΧΑ θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες Εθνική και Alpha Bank. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής θα προσεγγίσουν τα 10 δις. ευρώ ενώ της Alpha Bank τα 4 δισ. ευρώ. Έτσι ο συνολικός λογαριασμός για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα προσεγγίσει τα 28 δισ. ευρώ.

Έτσι η αισιοδοξία που σχηματίστηκε μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s γρήγορα εξανεμίστηκε, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τράπεζες: η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 10,15%, η Eurobank κατά 9,35% ενώ κατά 8,5% υποχώρησε η Alpha Bank. Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έδειξε, για άλλη μια συνεδρίαση, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία υποχώρησε κατά 4,35%. Αργά χθες ο απόγευμα η S&P ανακοίνωσε ότι δεν αναβαθμίζει τις τράπεζες διατηρώντας την αξιολόγησή τους στο CCC. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ενώ εκτιμά 1 στις 3 τις πιθανότητες μια τράπεζα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της. Ακόμα χειρότερα η S&P υπογραμμίζει ότι τα κεφάλαια που έχουν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση δεν επαρκούν για την στήριξη των τραπεζών σημειώνοντας ότι το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

Στην πραγματικότητα η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών σε κεφάλαια από τον δημόσιο τομέα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ καθώς οι τέσσερις μεγάλες έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές ύψους 4 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών αθροιστικά διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια θα πρέπει να αντλήσουν μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών μετατρέψιμων ομολόγων 10πλάσια κεφάλαια της τρέχουσας αξίας τους, τουλάχιστον όπως την αποτιμά η αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα