Πνίγηκαν στα δακρυγόνα χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταξίμ

13:33 8/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι Τούρκοι πολίτες είναι έτοιμοι για ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων αψηφώντας τον Ταγίπ Ερντογάν που τους είπε να φύγουν από την πλατεία Ταξίμ. Χιλιάδες ακτιβιστές πέρασαν το χθεσινό βράδυ μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές στην πλατεία.

Λόγω Σαββατοκύριακου, από το απόγευμα αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος ειδικά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Για αύριο Κυριακή, οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στο Ταξίμ, στις

τρεις το απόγευμα.

Την ίδια ώρα όμως, ο δήμαρχος της ‘Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ έχει καλέσει τους πολίτες για «μεγάλη υποδοχή» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα. Από χτες το πρωί που επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό, ο Ερντογάν παραμένει στην Κωνσταντινούπολη.

Σημαντικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, είναι οι διαδηλώσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραμένει ανυποχώρητος απέναντι στις διαμαρτυρίες. Ωστόσο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμάς συνομιλεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών, με ατζέντα τα αιτήματα των τελευταίων.

Θυμίζουμε ότι αρχικά οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως αντίδραση στο σχέδιο ανάπλασης ενός πάρκου και σχεδόν αμέσως μετατράπηκαν σε έκφραση λαϊκής οργής απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε να τελειώσουν άμεσα οι διαδηλώσεις, λέγοντας ότι βασίζονται «σε μια εκστρατεία ψεμάτων».

«Ας μας επιτεθούν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν» είπε ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλώντας σε πλήθος κόσμου στην πλατεία Ταξίμ. «Το κόμμα AK θα φύγει. Αυτό είναι το τέλος» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα