Ποιες σχολές καταργούνται

08:26 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Το προσεχές μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι σε πολλά σημεία του αλλαγμένο σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εκτός αυτού, χιλιάδες φοιτητές και μαζί τους ένας …γενναίος αριθμός από διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να ετοιμαστούν για να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις της επικράτειας, των οποίων τα τμήματα συγχωνεύονται με άλλα και μεταφέρονται αλλού. Το σχέδιο «Αθηνά» που εκπόνησε το υπουργείο Παιδείας

και θέλει να βαδίσει στα χνάρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έχει τα καλά του, αλλά και τα κακά του τόσο για τους επίδοξους φοιτητές όσο και για αυτούς που ήδη σπουδάζουν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή Tεχνολογικό Ίδρυμα.

Όπως προκύπτει, θα μειωθούν κατά 94 τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρυσι ήταν 480 και τώρα θα περιοριστούν στα 386. Θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, κατά 15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Σε ό,τι αφορά τους φετινούς υποψήφιους, ο ανταγωνισμός θα γίνει περισσότερο έντονος, καθώς οι θέσεις εισακτέων θα μειωθούν κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της σχεδιαζόμενης περικοπής των τμημάτων. Αυτοί που ήδη φοιτούν στα τμήματα που καταργούνται μέσω του σχεδίου «Αθηνά» θα πρέπει να μπουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε φάση μετακόμισης, κάτι που προφανώς θα δυσκολέψει τις οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας και το οποίο για 45 μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα έχει επιγραμματικά της εξής εικόνα:

1. Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα έχει κεντρική διοίκηση που θα συντονίζει 5 ΑΕΙ (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο της Αθήνας θα παραμείνουν ως έχουν.

2. Αντίστοιχα δημιουργείται ένα μεγάλο ΤΕΙ, που συμπεριλαμβάνει τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ (σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

3. Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

4. Τα ΤΕΙ από 14 γίνονται 12 και τα πανεπιστήμια από 26 θα γίνουν 20.

5. Καταργούνται τα τμήματα και δημιουργούνται σχολές.

6. Μειώνονται τα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα 480 σε 386 (-94), από αυτά τα 20 αφορούν σε πανεπιστήμια και 74 σε ΤΕΙ.

7. Στα ΤΕΙ τις μεγάλες περικοπές δέχονται τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, Φυτικής Παραγωγής, Λογιστικής, Τεχνολόγων τοπογράφων, ενώ αυξήθηκε κατά ένα το τμήμα Τουριστικών και Πολιτιστικών μονάδων.

8. Στα ΑΕΙ το μεγάλο ψαλίδι έπεσε στα τμήματα Φιλοσοφικής, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών.

9. Αυξάνονται οι θέσεις στις θετικές επιστήμες. Παραμένουν σταθερές οι σχολές επιστημών υγείας και μειώνονται σημαντικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

10. Κατά 30% θα μειωθούν οι εισακτέοι στα ΤΕΙ και κατά 15% θα αυξηθούν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια.

11. Οι πόλεις που δεν θα έχουν πια κανένα τμήμα είναι: Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.

12. Δεν θα επανέλθει φέτος η βάση του 10 και θα επανεξεταστεί του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα