Ποιοι εξαιρούνται από το νέο φόρο ακινήτων και ποιοι θα πληρώσουν

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι δεν πρόκειται για φόρο περιουσίας, αλλά για φόρο που επιβάλλεται ανά ακίνητο, αντικαθιστά το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον ΦΑΠ, έχει προοδευτικότητα, βοηθά την φορολογική Διοίκηση καθώς ξέρει ακριβώς το φόρο που θα εισπράξει σε αντίθεση με το φόρο περιουσίας που αλλάζει ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιβάλλεται ανεξαρτήτως του είδους του προσώπου.

Το

νέο σχέδιο προβλέπει φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο. Ουσιαστικά μειώθηκαν οι επιβαρύνσεις κατά 350 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού.

Από την επεξεργασία του νέου σχεδίου προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καθώς και για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.501 ευρώ το τ.μ. Αντίθετα, μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251-4.250 ευρώ. Εξαιρούνται από το ενιαίο φόρο ακινήτωνοι

Ευπαθείς ομάδες ως εξής:
-50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1000 για κάθε παιδί)
-100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000)
Αντίθετα δεν απαλλάσσονται και ουσιαστικά για πρώτη φορά φορολογούνται
-Κόμματα
-Συνδικαλιστικές οργανώσεις
-Κτήρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά
-Ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό
-Τράπεζα της Ελλάδος
-Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου

Keywords
Τυχαία Θέματα