Έλληνας πίσω από το e-mail που θέλει την Αθήνα, Καμπούλ

12:21 3/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Η δημοσιοποίηση του e-mail που φέρεται να έχει εκδότη στέλεχος της Κομισιόν και αποδέκτες τα στελέχη της που βρίσκονται ή πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα προκάλεσε σάλο αλλά και μία αμήχανη διάψευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ναι μεν «διέψευσε» το κείμενο, όχι όμως και την έκδοση… ταξιδιωτικών οδηγιών προς τα στελέχη της.

Η δημοσιοποίηση του e-mail κτύπησε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωβουλευτές αλλά και τα στελέχη της Ελλάδας

που κατέχουν κομβικές θέσεις στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Το Matrix24.gr είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του σχετικού e-mail, το οποίο, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν, είχε ως πόλη προέλευσης την Αθήνα! Με άλλα λόγια, οι συγγραφείς του e-mail θεωρείται ότι είναι στελέχη της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, οι οποίοι έσπευσαν να υπερβάλλουν εαυτούς προειδοποιώντας τους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα εμφυλίου.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν όλες οι πληροφορίες που έχουν συλλεγεί από Αθήνα και Βρυξέλλες. Εφόσον δε ευσταθούν δημιουργούν πλέον μείζον θέμα για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός, την Κομισιόν αλλά και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα κ. Πάνο Καρβούνη, ο οποίος και θα πρέπει να εξηγήσει ποιες ακριβώς σκοπιμότητες εξυπηρετεί η συγγραφή, διακίνηση και δημοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων που, προφανώς, συνιστούν… προβοκάτσια εναντίον της χώρας, πυροδοτούν το κοινωνικό κλίμα και πλήττουν άμεσα την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις αντιδράσεις και να φιλοτεχνήσει μία θετική εικόνα για τη χώρα στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίοδο, η Κομισιόν – για την ακρίβεια η αντιπροσωπεία στην Αθήνα – εκδίδει μία πρωτοφανή ταξιδιωτική οδηγία η οποία αφορά μέλος της Ε.Ε!

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Π. Καρβούνης, σε δήλωσή του προς την εφημερίδα «Καθημερινή», ναι μεν αρνήθηκε το έγγραφο όχι όμως και τις υποδείξεις που αυτό περιλαμβάνει προς τα στελέχη της Κομισιόν. «Η Επιτροπή εκδίδει οδηγίες για την ασφάλεια του προσωπικού της, δεν αποτελεί πρωτοτυπία, είναι καθήκον της. Το παρακάτω κείμενο σε εισαγωγικά ΔΕΝ εξεδόθη από την Επιτροπή. Οι οδηγίες που έπονται αυτού του κειμένου είναι αυτονόητες υποδείξεις της Επιτροπής προς το προσωπικό της. Οι οδηγίες αυτές έγιναν σε συνεννόηση με τις Ελληνικές αρχές!».

Επί της ουσίας, λοιπόν, ο κ. Καρβούνης αρνείται μεν το πρώτο σκέλος του email, αυτό που εμφανίζει την Αθήνα ως… Καμπούλ και κάνει λόγο για Χ αριθμό νεκρών από τις κοινωνικές αναταραχές στην πόλη, όχι όμως και την ουσία των οδηγιών που δόθηκαν προς τα στελέχη της Κομισιόν, της τρόικας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών αποστολών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εφόσον αυτό αληθεύει είναι κρίσιμο να απαντήσει ο κ. Καρβούνης αλλά και οι Βρυξέλλες, που για ένα μείζον θέμα τηρούν σιγή ιχθύος από χθες, πότε στο παρελθόν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για κράτος – μέλος της Ε.Ε. αλλά και τις ακριβείς συστάσεις που έχουν δοθεί προς τα στελέχη της Ε.Ε. που θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα στην Αθήνα. Κρίσιμη είναι, ασφαλώς, και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μπορεί να έχει αποδεχθεί, εκ των πραγμάτων, τη θέση του ασθενούς οικονομικού κρίκου και την επιβολή της οικονομικής πολιτικής από τους πιστωτές της, ωστόσο δεν μπορεί να ανέχεται να αντιμετωπίζεται θεσμικά η Ελλάδα ως κράτος παρίας της Ε.Ε.

Τι περιλαμβάνει το e-mail που διακινήθηκε και αποκάλυψε το «Βήμα»:

«Dear sir
This note is confidential, for your information. Contacts information has been removed for reasons of safety of people involved. There is some additional information (only orally distributed), shared with IMF staff, in regard with intelligence collected, concerning violent riots in Athens on March, with Xs (the number mentioned is not possible to communicate) deads.
Kind request for discretional treatment.

FYI, this is the first travel advice ever issued by Commission for a mission of officials to a member state.
Greek employees in Commission have been severely upset and they read very carefully the recommendations also for their own safety whenever they will have to travel and accommodate back home.

Kind regards,

Keywords
Τυχαία Θέματα