ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ. ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε συνεπής απέναντι στην τρόικα. Τα μέτρα που της υπεδείχθησαν τα ψήφισε. Αυτό που ήταν να κάνει το έκανε. Τώρα είναι η σειρά των εταίρων-δανειστών μας να ανταποδώσουν. Αυτά έγραφα χθες.

Ας δούμε όμως, σήμερα, τι θα κάνει η τρόικα; Θα στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση; Θα συνεχίσει να συνδράμει την Ελλάδα; Θα πάρει και πότε απόφαση το Eurogroup; Θα μας δοθεί η δόση;

Ναι, πιστεύω ότι οι εταίροι-δανειστές μας θα συνεχίσουν να συνδράμουν την Ελλάδα.

Δεν θα την αφήσουν να καταρρεύσει. Η δανειοδότηση θα συνεχιστεί. Υπάρχουν προβλήματα στη βιωσιμότητα του χρέους και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν. Μέχρι τη Δευτέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup δεν θα επέλθει συμβιβασμός.

Η Λαγκάρντ επιμένει να γίνει και νέο κούρεμα των ομολόγων, ενώ ο Σόιμπλε δεν θέλει. Πιθανότατα η μέση οδός που θα επιλεγεί θα είναι η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων και η μετάθεση προς τα πίσω της αποπληρωμής τους. Κάτι δηλαδή που τυπικά δεν θα είναι κούρεμα, αλλά ουσιαστικά θα είναι, αφού θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του χρέους της.

Τι θα γίνει λοιπόν τη Δευτέρα; Θα υπάρξει μια πολιτική δήλωση που θα λέει ότι το πρόγραμμα απέδωσε και η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο. Η δήλωση πιθανότατα δεν θα είναι τυπική, αλλά ισχυρή, αφού θα σηματοδοτεί τη συνέχιση του προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας.

Πότε θα ληφθεί απόφαση στο Eurogroup; Σίγουρα όχι στις 12 Νοεμβρίου. Η νέα ημερομηνία είναι η 19η Νοεμβρίου. Πιθανότατα όμως να γίνει ενωρίτερον. Να υπάρξει δηλαδή έκτακτη συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου. Συμπερασματικά: τη Δευτέρα θα έχουμε την πολιτική δήλωση και το αργότερο μέχρι την παραπάνω Δευτέρα την θετική απόφαση.

Πότε θα εκταμιευθεί η δόση; Μέχρι τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερον αρχές Δεκεμβρίου.Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου που αρχίζει στις 19 ή στις 20 Νοεμβρίου, το οποίο έχοντας δεδομένη την έκθεση της τρόικας και την απόφαση του Eurogroup, θα συναινέσει στην εκταμίευση της δόσης.

Θα είναι ολόκληρη η δόση των 31,5 δις ευρώ; Ναι, αν δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αποσταθεροποιείται. Η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα και σε θέση κατηγορουμένου εφεξής δεν θα βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά οι δανειστές της.

Θα είναι 31,5 δις ή περισσότερα; Τα επιπλέον 13 δισ. (8+5) των καθυστερούμενων δόσεων για το 2012 δύσκολα θα μας δοθούν. Εξαρτάται από τη διαπραγματευτική ικανότητα του Σαμαρά αν θα μας δοθεί κάτι επιπλέον των 31,5 δισ. Για να ενισχύσουν το προφίλ του πρωθυπουργού στο εσωτερικό και για να εκτονώσει αυτός, έστω προσώρας, την κοινωνική και πολιτική ένταση, θεωρώ ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα να λάβουμε άλλα 5 δισ. ευρώ.

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου ή και αρχές Δεκεμβρίου τι κάνουμε, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου; Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για δύο λόγους. Πρώτον, πήγαν καλύτερα τα έσοδα του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ή για να είμαστε ακριβέστεροι, όταν έγινε η δήλωση του Σαμαρά, αυτή η αύξηση εσ

Keywords
Τυχαία Θέματα