Πόλωση και δημοσκοπική καθίζηση για τη Χ.Α.

11:21 6/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου 2014, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου σε βίντεο που υπέκλεψε ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους. Είναι επομένως ενδεικτική του πολιτικού κλίματος και των αντιδράσεων των πολιτών οι οποίες ελήφθησαν «εν θερμώ».

Η δημοσκόπηση

αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία για τρεις λόγους:

1. Η ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά της ενόψει ευρωεκλογών και δεν δείχνει να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από τις πολιτικές προεκτάσεις που πήραν οι αποκαλύψεις Μπαλτάκου.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 2 μονάδων έναντι της ΝΔ.

3. Η Χρυσή Αυγή, παρότι προσδοκούσε να αποκομίσει πολλαπλά πολιτικά οφέλη από τις καταγγελίες της για «στημένες διώξεις» της ηγεσίας και των βουλευτών του κόμματος, όπως επιδίωξε να αποδείξει με το βίντεο Μπαλτάκου, δεν ανεβάζει τα ποσοστά της και δείχνει να παραμένει στάσιμη.

Διαφωτιστικοί είναι οι πίνακες της έρευνας για το πώς ψηφίζουν οι πολίτες ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.

Συγκεκριμένα, οι ηλικίες από 18-34 ετών προτιμούν τη ΝΔ (12%), τον ΣΥΡΙΖΑ (16,5%) και το Ποτάμι (11,5%) και τη Χρυσή Αυγή (11%), ενώ τα άλλα κόμματα κινούνται χαμηλά.

Στις ηλικίες 35-54 σαφές προβάδισμα παίρνουν τα δύο μεγάλα, ΝΔ (13,5% ) και ΣΥΡΙΖΑ (23%), ενώ τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων χαμηλώνουν.

Στις ηλικίες 55+ παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με τη ΝΔ να προηγείται (24,5%) και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18,5%. Είναι ενδεικτικό ότι και η «Ελιά» κερδίζει κάποια ποσοστά στους 55 και άνω (7,5%), ενώ στις μικρότερες ηλικίες γνωρίζει σημαντικότατη πτώση.

Οι άνδρες προτιμούν τη ΝΔ σε ποσοστό 17,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ το 21,5% και τη Χρυσή Αυγή το 10%, ενώ όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω του 10%.

Οι γυναίκες προτιμούν τη ΝΔ (17%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (18%), ενώ όλα τα άλλα κόμματα είναι κάτω του 10%. Επίσης, οι γυναίκες δείχνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό πιο αναποφάσιστες για την ψήφο τους (28%) από τους άνδρες (16%).

Keywords
Τυχαία Θέματα