ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Στο Μαξίμου και με το φάκελο των διαρθρωτικών ανά χείρας ο Πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα οι τελικές απαιτήσεις της τρόικας, συνάντηση αμέσως μετά με Βενιζέλο και Κουβέλη.

Με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα να έχουν σχεδόν προεξοφληθεί, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το αγκάθι των διαρθρωτικών αλλαγών κάποιες εκ των οποίων έπρεπε να είχαν γίνει… χθες.

Ο Αντ.

Σαμαράς αναμενεται να περάσει το σαββατοκύριακο στο Μαξίμου, έχοντας ως κύριο μέλημα να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στ κεφάλαιο των διαρθρωτικών. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει μία νέα λίστα «προαπαιτουμένων», δηλαδή να συμφωνηθεί με την τρόικα ο ακριβής αριθμός των παρεμβάσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να καταβληθεί η δόση.

Η συζήτηση αυτή, υποτίθεται ότι, θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το βράδυ, ώστε τη Δευτέρα η τρόικα να παραδώσει τη νέα λίστα προαπαιτουμένων (παλαιών και νέων) που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή πριν εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα. Αμέσως μετά, απόγευμα Δευτέρας ή Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη ανάμεσα στους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη προκειμένου η, κατ’ αρχήν, συμφωνία με την τρόικα να έχει και την «υπογραφή» των αρχηγών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι τα δημοσιονομικά αλλά και το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών (μερικές επώδυνες καθώς θα αφορούν όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα) να έλθουν ως ένα ενιαίο κείμενο προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων να μην μπεί σε μία δοκιμασία με αλλεπάληλες ονομαστικές ψηφοφορίες. Το ιδεατό για το Μαξίμου σενάριο θα ήταν μέτρα και διαρθρωτικά να είναι έτοιμα για τη Βουλή, την εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο χρόνος για την ελληνική πλευρά εξαντλείται καθώς αποτελεί δεδομένη απαίτηση των ευρωπαίων, η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη, όταν και ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου. Δεδομένου ότι ο Αντ. Σαμαράς θα αναχωρήσει την Τετάρτη για το Βουκουρέστι, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΕΛΚ, είναι προφανές ότι όλα θα έχουν κλείσει μέχρι την Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα