ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΒΥΘΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις αναμένεται να λάβει η ανεργία στην Ευρώπη σε μια ενδεχόεμνη έξοδο της Ελλάδας από την  Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ((ILO).

Το γραφείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η ανεργία κατά μέσο όρο θα αυξηθεί από το 10% το 2011, στο 13%, σε επίπεδο χωρών της ζώνης του ευρώ.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό Spiegel, που αναφέρεται στην έκθεση της διεθνούς οργάνωσης.

Αναλυτικότερα,

το ILO εκτιμά ότι η ανεργία στην Γερμανία θα αυξηθεί στο 9% ως το 2015 και θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στην Γερμανία τον Αύγουστο ήταν 6,8%.

Ακόμα χειρότερα, σημειώνει το Spiegel, θα είναι τα πράγματα για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Ο μέσος όρος της ανεργίας στα 17 μέλη ήταν 10% πέρσι, και αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό το νούμερο θα ανέβει στο 13%.

Ιδιαίτερα δραματικές θα είναι οι συνέπειες ενός πιθανού gretix, για την Ισπανία και την Πορτογαλία που ήδη έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Για την Ισπανία προβλέπεται ανεργία 27,7% το 2014 (51,3% στους νέους) ενώ στην Πορτογαλία η ανεργία θα ανέβει κατά 6 μονάδες.

Στην περίπτωση δε, που η έξοδος της Ελλάδας οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης, το Γραφείο εκτιμά πως η ανεργία στη Γερμανία θα χτυπήσει διψήφιο νούμερο (11,3%) το 2014, στη Γαλλία θα φτάσει το 17% και στην Ισπανία στο 36,9%!

Για την Ελλάδα, ούτε λόγος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 23% και η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι στο τέλος του χρόνου, η πραγματική ανεργία θα ξεπεράσει το 28%!

Keywords
Τυχαία Θέματα