Πως να αντιμετωπίσετε τη ροδόχρου ακμή

Της Τάνιας Βλαδένη

Όταν πρωτοεκδηλωθεί η ροδόχρους ακμή, μπορεί να εμφανιστεί και να υποχωρήσει από μόνη της. Όταν το δέρμα δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό του χρώμα και όταν γίνονται ορατά άλλα συμπτώματα, όπως εξανθήματα και εκτεταμένα αιματώδη αγγεία, τότε πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή δερματολόγου. Η κατάσταση αυτή δύσκολα αντιστρέφεται από μόνη της και μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Μπορεί επίσης να χειροτερέψει χωρίς θεραπεία.

Πώς να αναγνωρίσετε την Ροδόχρου ακμή

Τα εξανθήματα της ροδόχρους ακμής εμφανίζονται στο πρόσωπο ως μικρές, κόκκινες φουσκάλες, που μερικές από

αυτές μπορεί να έχουν πύον. Αυτά τα εξανθήματα μπορεί να συνοδεύονται από πολλά μικροσκοπικά αιματώδη αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος, καθώς και από επίμονη κοκκινίλα στο δέρμα. Σε περισσότερο προχωρημένα στάδια της ροδόχρους ακμής, μπορεί να αναπτυχθεί μία κατάσταση που ονομάζεται ρινόφυμα. Οι λιπώδεις αδένες διογκώνονται προκαλώντας μία βολβώδη, διογκωμένη μύτη και φουσκωμένα μάγουλα. Σκληρά εξανθήματα μπορεί να αναπτυχθούν στο μισό κάτω μέρος της μύτης και κοντά στα μάγουλα. Το ρινόφυμα εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα στις γυναίκες. Περίπου το 50% των ανθρώπων που έχουν ροδόχρου ακμή, αντιμετωπίζουν επιπλοκές με τα μάτια τους. Μερικοί ασθενείς με ροδόχρου ακμή αισθάνονται κάψιμο και ενόχληση στα μάτια και αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως επιπεφυκίτιδα. Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερες επιπλοκές στα μάτια.

Ποιοι κινδυνεύουν να πάθουν Ροδόχρου ακμή;

Αυτοί που είναι περισσότερο ευπαθείς στο να προσβληθούν από Ροδόχρου ακμή, είναι οι ενήλικες με ανοιχτό δέρμα, ειδικά γυναίκες, στις ηλικίες από 30 έως 50, αν και μπορεί να επηρεάσει άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά. Για κάποιον λόγο που δεν είναι ακόμα γνωστός, οι γυναίκες εμφανίζουν ροδόχρου ακμή συχνότερα από τους άνδρες, και κάποιες περιπτώσεις που σχετίζονται με αυτή την ανωμαλία συνδέονται με την εμμηνόπαυση. Η Ροδόχρους ακμή συνήθως αναπτύσσεται μετά από μία μακρά χρονική περίοδο. Στην αρχή μπορεί να φανεί ως μία τάση του ατόμου να κοκκινίζει εύκολα, μία κόκκινη χροιά του δέρματος, ή υπερβολική ευαισθησία στα καλλυντικά. Μία τυχαία σύγχυση ή μία στιγμή έντασης, μπορεί επίσης να ερεθίσει την ακμή.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με Ροδόχρου ακμή

Το ακριβές αίτιο που προκαλεί την ροδόχρου ακμή παραμένει ακόμα άγνωστο. Η καλύτερη πρόληψη είναι ίσως η αποφυγή πραγμάτων που κάνουν το δέρμα να κοκκινίζει και να ερεθίζεται.

• Αποφύγετε τα ζεστά ποτά, τα πικάντικα φαγητά, την καφείνη και τα αλκοολούχα ποτά εν γένει. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της Ροδόχρους ακμής, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξίσου σοβαρά σε ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Η νόσος αυτή έχει εσφαλμένα συνδεθεί με τον αλκοολισμό.

• Προστατευθείτε αποτελεσματικά από τον ήλιο. Αυτή η προστασία περιλαμβάνει την μείωση της έκθεσης στον ήλιο, την χρησιμοποίηση καπέλου καθώς και την χρησιμοποίηση αντηλιακών ευρέως φάσματος με SPF 15 ή και μεγαλύτερο, και την αποφυγή των υπερβολικά ζεστών και κρύων θερμοκρασιών, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής.

• Αποφύγετε το τρίψιμο, το πήλιγκ ή το μασάζ στο πρόσωπο. Το τρίψιμο θα τείνει να ερεθίσει το κοκκινισμένο δέρμα.

• Ασκηθείτε σε δροσερό περιβάλλον. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να ζεσταθεί πολύ.

• Αποφύγετε τον ερεθισμό από καλλυντικά και προϊόντα προσώπου. Χρησιμοποιείστε τα σπρέι μαλλιών σωστά.

• Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα επεισόδια έξαψης και κρατήστε σημειώσεις με τα σχετικά φαγητά, προϊόντα, δραστηριότητες, φαρμακευτικές αγωγές ή άλλους παράγοντες ερεθισμού.

• Αποφύγετε πολλές ώρες χρήση Η/Υ.

Η Τάνια Βλαδένη είναι Πτυχίουχος Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο τμήμα Ιατρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα