ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΕΦΑΠΑΞ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Περικοπές από 10% έως και 40% στα εφάπαξ των ταμείων που έχει ήδη διαπιστωθεί ότι δίνουν παροχές μεγαλύτερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, ετοιμάζουν στο υπουργείο Εργασίας. Την ίδια στιγμή, ξαναγράφεται η λίστα με τα προνοιακά επιδόματα. Σώζονται ΕΚΑΣ και επίδομα ανεργίας…

Στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή

των διοικήσεων αρκετών ασφαλιστικών ταμείων εφάπαξ. Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, για το οποίο έχουν κατατεθεί προτάσεις όπως η απόδοση  στο ΤΠΔΥ του 50% του ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων του Δημοσίου και το 2% της εισφοράς αλληλεγγύης.  Από την πλευρά της διοίκησης του ταμείου, έχουν τεθεί προτάσεις για νέες περικοπές, της τάξης του 15% με 25%, επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, παραμένει ενεργή η πρόταση για καταβολή του εφάπαξ μόνο μετά τη συμπλήρωση 25ετίας και επιστροφή των εισφορών, έντοκα ή ακόμη και άτοκα, για όσους ασφαλισμένους δεν συμπληρώνουν 25ετία.

Στη … μάχη των κοινωνικών επιδομάτων, σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα γράφεται και σβήνεται, αφού αναζητείται η πλέον δίκαιη ανακατανομή, που θα εξασφαλίζει όμως τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Από τα συνολικά 89 επιδόματα, φαίνεται πως γλυτώνουν το ΕΚΑΣ, το επίδομα ανεργίας αλλά και η κατώτατη σύναξη.

Επίσης, ειδική περίπτωση αποτελούν τα επιδόματα για τα οποία ήδη εφαρμόζονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Μια άλλη κατηγορία, είναι τα επιδόματα που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται η σημαντική περικοπή σε αυτά που δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ο συνδυασμός εισοδηματικών κριτηρίων, περιουσιακών στοιχείων και άλλων κοινωνικών κριτηρίων φαίνεται πως θα καθορίζει τους τελικούς δικαιούχους αλλά και το ύψος των παροχών…

Keywords
Τυχαία Θέματα