Πως θα υποβάλλεται η δήλωση ΦΠΑ

07:44 9/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ουσιαστικά αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωση από την πληρωμή του ποσού που οφείλει η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στις 20 κάθε μήνα οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ πληρώνοντας είτε ολόκληρο το ποσό είτε 10 ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ.Χάρη Θεοχάρη :

1. Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ εφόσον πρόκειται για χρεωστική δήλωση

2. Στην περίπτωση

εμπρόθεσμης υποβολής (πέραν το 10 ευρώ που έχει καταβληθεί με την υποβολή της δήλωσης) το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό του ΦΠΑ, το οποίο απομένει μετά την καταβολή του ποσού των 10 ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου μεγαλύτερου ποσού, μπορεί να εξοφληθεί σε δύο δόσεις.

Η πρώτη δόση πρέπει να είναι ίση με το 50% του συνολικού οφειλόμενου χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ, αφού αφαιρεθεί το ποσό που καταβλήθηκε με την υποβολή της δήλωσης. Η δόση αυτή πρέπει να καταβληθεί έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης.

Η δεύτερη δόση ισούται με το 50% του χρεωστικού υπολοίπου προσαυξημένο κατά 2% και πρέπει να καταβληθεί έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η δήλωση. Τα ποσά των δόσεων που δεν καταβάλλονται καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο είναι πληρωτέα εκάστη δόση. Παράδειγμα: Υποβάλλεται εμπρόθεσμη δήλωση με χρεωστικό υπόλοιπο 1.000 ευρώ για τη φορολογική περίοδο του Μαΐου 2013 και καταβάλλεται κατά την καταληκτική προθεσμία 20.6.13 ποσό 10 ευρώ. Στις 20.6.13 βεβαιώνεται το ποσό των 10 ευρώ καθώς και δύο δόσεις για το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό, η πρώτη ποσού 490 ευρώ η οποία καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του Ιουνίου (28.6.13) και η δεύτερη ποσού 510 ευρώ (500 ευρώ πλέον προσαύξηση 2% επί του ποσού αυτού 10 ευρώ ), η οποία καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα (31.7.13). Επισημαίνεται ότι ακόμα και στην περίπτωση που εξοφλείται το σύνολο του ποσού των δόσεων έως το τέλος του Ιουνίου, υπάρχει υποχρέωση καταβολής και του ποσού της προσαύξησης.

Εάν στην ανωτέρω περίπτωση καταβληθεί μέχρι 20.6.13 ποσό 600 ευρώ με την υποβολή της δήλωσης βεβαιώνεται το ποσό των 600 ευρώ και μία δόση ποσού 408 ευρώ (400 ευρώ πλέον προσαύξηση 2% επί του ποσού αυτού 8 ευρώ), η οποία καθίσταται ληξιπρόθεσμη στις 31.7.13. Επισημαίνεται ότι η προσαύξηση κατά 2% οφείλεται και στην περίπτωση που το ποσό των 400 ευρώ καταβληθεί έως το τέλος του Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα